Румен Петков за Христо Иванов: Само гробищата са пълни с незаменими хора

OFFNews 06 декември 2015 в 17:14 4311 5

Румен Петков.

Мисля, че този вопъл - ако бъде пипнат министър Иванов, съдебната реформа си отива, е безкрайно несериозен. Да се върна десетина години назад, цитирам един много уважаван от мен човек: „Само гробищата са пълни с незаменими хора“.

Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Защо дадохме 19 милиона на Министерство на правосъдието да актуализираме от миналата година бюджета или 19 милиона повече за тази година? Какво е станало в Министерство на правосъдието, много се извинявам? - попита Петков.

Да не объркаме публиката. Нито ВСС, нито НС, нито медиите, няма земна сила, която може да попречи на министъра на правосъдието да извади магистратите, които бавят правораздаването. Истината е, че министърът на правосъдието не желае да извади магистратите, които бавят правосъдието, твърди зам.-председателят на АБВ.

В момента имаме случай, в който народен представител сам по телевизията излиза и си казва: Да, аз натисках този да уволни онези двамата. Тоест това е вмешателство на законодателната в изпълнителната власт. И когато ние покажем на прокурорите, че всеки депутат може утре да отиде и да каже… За господин Методи Андреев говоря. Когато покажем на прокурорите, че всеки депутат може да отиде и да каже: "онези двамата прокурори ги махни, защото не вършат моите искания и там ще сложиш ей тези", какво правим тогава? Дайте да изхождаме от принципите. Какво е казал класикът – като не знаем какво да правим, да се държим в принципите, каза Петков.

Да, аз мисля, че прокуратурата не реагира адекватно на редица сигнали, които има за министър Христо Иванов, и то не реагира точно по този начин, точно с тези аргументи. Мога да дам най-простият пример: „Румен Петков“. Бяха им дадени едни анонимни материали и ми направиха една проверка 6 месеца, няма да обяснявам какво е било вкъщи. Нищо не показа, какво да покаже? Но като получат сигнал, да бъдат любезни да го проверяват. Може ли пред цяла България да се показва, че имаме четири различни подписа на Христо Иванов и прокуратурата да го има, да е сезирана и да не предприема нещо? Защо – защото той е министър на правосъдието, и ако се предприеме нещо, веднага всички ще гракнат. "А той понеже предлага едни тук големи промени, прокуратурата затова се занимава с него." Тогава всеки депутат да върви в джоба си с една купчина предложения за смяна на главния прокурор, на зам.-главния прокурор, на окръжния прокурор, на петия прокурор и те не могат да го пипнат, защото той предлага реформи в прокуратурата, каза Румен Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови