Неофициално: Купуваме шведски изтребители "Грипен"

Юлиан Христов 25 април 2017 в 16:00 16354 32

Неофициално: Купуваме шведски изтребители

Шведската компания "Сааб" е фаворитът за доставка на нови изтребители за българските въоръжени сили. По неофициална информация на OFFNews близо 20-годишната сага по избор на нови изтребители е решена от Министерството на отбраната в полза на изтребителите "Грипен".

От военното министерство към момента не потвърждават информацията, а към 15.00 часа точката все още не е внесена в дневния ред на правителството. Сделката, която е на стойност 1.5 млрд. лв., трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, но след това трябва да мине и през парламента.

Според публикация на в. "Сега" върху избора на нов изтребител е повлиял срокът на доставка. От разгледаните оферти е избрана тази, която предложила 18 месеца за доставка от подписването на договора. Натежала е и схемата на разплащане - единият от участниците е поискал 100% авансово плащане, което е оценено като непосилно за бюджета. Веднага след като вторият кабинет на Бойко Борисов даде зелена светлина за преговори по сделката, шведите обявиха, че предлагат "гъвкав финансов модел". Към онзи момент обаче те не бяха фаворити и се вървеше към купуването на американски изтребители F-16 втора ръка. 

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на кабинета от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. На 13 март 2017 г. МО отвори три оферти - за употребявани F-16 MLU от Португалия и с възможност за модернизация в САЩ, за употребявани Eurofighter Typhoon от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция.  

Шведската компания беше в надпреварата за купуване на изтребители при първото правителство на Борисов. Тогава фаворит бяха именно португалските изтребители, но след падането на правителството сделката пропадна и изтребителите бяха купени от Румъния. Едно от първите решение на кабинета "Борисов 2" беше за замразяване на мащабни проекти, финансирани с държавни пари. След като на Румен Радев - тогава командир на ВВС, на два пъти подаде оставка с аргумент, че авиацията е в плачевно състояние, правителството форсира процедурата. Едно от първите неща, които обеща новоизбраният президент, е да следи отблизо сделката за доставка на нови бойни машини за авиацията.

_______

Шведският изтребител е многоцелеви изтребител от ново поколение. Снабден е с най-новите технологии. Той може да изпълнява широк спектър от задачи въздух-въздух, въздух-земя и разузнавателни мисии. „Грипен“ е на въоръжение в пет държави: Швеция, Чехия, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд. Школата за тестови пилоти на Великобритания (ETPS) също използва „Грипен“ като модерна изтребителна платформа за обучение на тестови пилоти от цял свят. През месец октомври 2014 г. "Сааб" подписа договор с правителството на Бразилия за доставка на 36 изтребителя „Грипен“ NG за бразилските Военновъздушни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

32

Denis Rizanov

27.04 2017 в 08:45

Купуваме шведски изтребители "Грипен".

Тия самолети са такъв т@шак... Тва е толкова смешен избор, че няма повече накъде.
Единственото им предимство, е че са нови. Само това и до там.
Интересно, ако това е основно определящо качество, това да са нови, защо тогава НС и НСО не купуват НОВИ автомобили Дачия? Хем нови, хем от ЕС, хем покриващи различни еко-норми. Защо?! Ми че Дачията е Грипена на Балканите бе!
:)

23293

30

Стефан

26.04 2017 в 21:23

Тоя невменяем полковник и от това ли разбирал?:)))
Не се и каня да гледам 40 страници истерични псувни от душевно болен човек.
Къде е изчезнал, между другото?

Какво му е на горивото? Стандартно JP-8. Че можел и на биогориво. Демек спирт с някво олио.

23293

28

Стефан

26.04 2017 в 19:49

Ултрачленуващия, я ме подсети как точно нато пази своята членка Гърция примерно, от своята членка Турция?

29216

25

Лопе де Вега

26.04 2017 в 07:48

Драги професоре и аз дълго като папагал повтарях Грипен, Грипен, но тук имаше един Полковник, когото много ядосах и бях разбит от него. Един от аргументите му против, беше, че горивото му е различно от използваното от НАТО, което много усложнява съвместното използване. Без да съм специалист, тогава приех това като силен аргумент и оттогава не съм се обаждал по тази тема. Та иска ми се да знам прав ли беше Полковникът и ако да, като как ще се решава този и съпътстващите проблеми.

Поздрав!

п.п. Иначе аз продължавам да съм за Грифоните!

23293

23

Стефан

26.04 2017 в 00:14

Е, не може сичко да е зроблено у 404.