Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов: Рано е за нови изтребители, Ненчев да обясни за танковете

OFFNews 25 юни 2015 в 15:53 4983 7

Купуването на нов тип изтребители за бойната ни авиация не е на дневен ред за правителството. Това беше потвърдено от изказване на премиера Бойко Борисов, който днес взе участие в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Той коментира внесеното искане за предоставяне на мандат за преговори за купуване на нови самолети и за охрана на въздушното ни пространство от друга държава. 

"Не съм убеден, че сега е моментът да говорим за изтребители. Имаме доста социални теми, които искам да си покрием, възможности да отремонтираме самолети с Полша. Тема, която не беше за вчера. Това, което са поемали като ангажименти в предишни срещи да обясни какви ангажименти са поели”, обясни Борисов. 

Вчера правителството остави без разглеждане искането на военния министър Николай Ненчев и министъра на външните работи Даниел Митов. 

Едно от първите решение на това правителство в края на миналата година беше да се замразят големи проекти, изискващи държавна гаранция до 2017 година. Един от тези проекти е именно за купуването на нови самолети, от които авиацията ни се нуждае спешно, тъй като е изправена пред опасността от следващата година всички изтребители да бъдат приземени. Така остава вариантът охраната на въздушното ни пространство да бъде поето от друга държава. 

„Съжалявам, че министър Николай Ненчев отсъстваше от страната и е тук в Брюксел на доста сериозно мероприятие на военните министри. Той ще даде повече информация. Отложих точката вчера, защото първо е редно самият министър да я внесе", обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов днес коментира и предстоящото базиране на американски танкове на българска територия. 

„Разбрах онзи ден, че има такава тема свързана след изказването на военния министър на САЩ. Към момента се придържаме към ученията и към това, което е договорено още от 2006 година. Друго различно от това няма, нито е приемано в Министерски съвет”, обясни той. Борисов смята, че военният министър трябва да обясни какво решение е взето и в какви мероприятия ще вземат участие американските военни.

"Министърът като си дойде, да отиде да обясни какво е взето като решение, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите - да се снима как се провеждат такива учения. Не виждам нищо лошо в едно партньорско учение между 7,8, 10 държави. Не виждам какъв е проблемът. Вярно, проруски и антиамерикански сили винаги се възбуждат от една така тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната – никой. Надали в Брюксел биха реагирали по този начин. Става въпрос, от това, което знам от министъра, че това са стари задължения, още от 2006 година. Даже още по времето на Станишев за подписани. Не виждам нищо, което да ни тревожи”, посочи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!