Ген. Александров: Полша няма лиценз да ремонтира българските самолети

ОFFNews 24 ноември 2015 в 14:40 2802 7

Полша няма лиценз за ремонта на българските самолети. Тя не може да произвежда сама резервни части.

Това заяви на брифинг в парламента вторият български космонавт ген. Александър Александров, който е представител в България на руската компания "РСК МиГ".

Пресконференцията му беше дадена по повод престоящото гледане в пленарна зала на договора с Полша за ремонт на двигатели от изтребителите ни МиГ-29.

Според генерала ремонтът на двигателите може да се прави само в завода производител или завод конструктор. По думите му Полша се е опитвала да получи лиценз три пъти през последните години - през 2009 г., 2011 г. и 2014 г., но не е успяла, защото заводите ѝ не отговарят на изискванията. Той добави, че дори документите на полската страна не са били изрядни.

Той добави, че Полша няма как и сама да произвежда резервни части, както твърди, защотоя ако можеше нямаше да иска от Русия части за собствените си самолети. По  думите му руснаците са отказали да дадат нови части и заявили, че няма да доставят такива, ако не се прекрати договора на Полша с България.

Според Александров това решение за ремонт в Полша е "последната стъпка към ликвидацията на авиацията". Той заяви, че безопасността на българските летци е "поставена на карта".

По думите му ратификацията на договора е размиване на отговорността, защото преди е бил правен ремонт на 8 двигателя и е нямало такава. Той смята,че в момента военният министър Николай Ненчев се опитва да си "измие ръцете" с разрешението на парламента, ако в бъдеще има проблеми с самолетите.

Александров подчерта, че руската компания МиГ ще оспорва по съдебен път договора между България и Полша, ако той бъде ратифициран. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови