Джон Кери: Руските самолети в Сирия са за защита, не нападение

OFFNews 22 септември 2015 в 21:40 7576 7

Снимка Reuters

Русия е увеличила своите бойни самолети в Сирия, но засега изглежда, че те са разположени да защитават собствената си база, вместо да изпълняват атакуващи мисии, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи "Ал Арабия".

"Да, увеличиха броя на самолетите си и определено има даден тип самолети, които - в зависимост от решенията на Русия и дългосрочните й намерения - може да повдигнат въпроси. Но засега според нашите военни експерти броят и видът им е по-скоро за защита на базата им, имайки предвид, че се намира в конфликтен район", каза той.

Междувременно Дамаск получи нови изтребители и разузнавателни самолети от Москва, за да се бори срещу "Ислямска държава".

Според официални лица от правителството на Сирия руските оръжия вече имат своя положителен ефект в борбата с джихадистите. Те са били използвани в градовете Деир Езор и Рака

По-рано днес се разбра, че Русия е разположила 28 изтребители и щурмови самолети на летище в западната провинция Латакиям, като в същото време Русия използва и безпилотни самолети над Сирия.

Сирийски активист пък разпространи видео кадри, от които се вижда руски самолет цистерна ИЛ-18, както и изтребители СУ-24. Той обяснява, че кадрите са заснети в провинция Хомс.

Преди дни Москва потвърди, че в Сирия има руски военни, които се занимават с доставката на руски оръжия в страната.

Малко след това от руската страна посочиха, че ако Сирия поиска руска намеса за справяне с „Ислямска държава”, ще обмислят възможността да се включат.

В същото време иранският зам.-външен министър Хосейн Амир Абдолахиан съобщи, че Иран и Русия са готови да работят заедно за намиране на изход от сирийската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови