"Нови самолети ще са по-евтини от ремонта на старите"

ОFFNews 07 октомври 2015 в 19:23 7615 2

Ген. Румен Радев.

Купуването на нови изтребители за българските ВВС ще излезе по-евтино, отколкото ремонтирането на старите ни МиГ-ове до 2030 г., заяви ген. Румен Радев пред БНТ.

Той допълни, че МиГ-29 е добър самолет, маневрен и надежден, но просто вече е стар и отстъпва по много технически параметри на новите изтребители. Освен това те са политически заложници между Русия и НАТО.

Радев каза, че на всеки 350 часа полет двигателят на самолета трябва да се ремонтира, което ще бъде правено в Полша. На всеки 1200 часа обаче той трябва да бъде напълно сменян, което значи че пак опираме до Русия. В допълнение страната ни сключила договор с Полша само за ремонт на двигателите, но не и на останалите части на изтребителите, които също са съществено важни.

В момента се подготвя друг договор с Варшава именно за останалите части на самолета, но той ще е готов най-рано до края на 2016 г. Решението е закупуването на нови изтребители, които ще са напълно съвместими с останалите НАТО-вски машини, а и ще са далеч по-евтини за поддръжка.

Според него най-добре е да се закупят чисто нови самолети, тъй като животът на една такава машина е 40 години, а ако вземем втора ръка - това ще съкрати времето, за което можем да ги ползваме.

Радев похвали пилотите, техниците и останалите служители на българските ВВС за отдадеността и енергичността, с която работят, въпреки всичко. Той каза, че дори в момента двама пилоти дежурят в готовност да излетят, ако се наложи. 

Благодарение на усилията на техниците ни и "канибализирането" на негодни вече машини пък е удължен кратко животът на МиГ-29 и 21, които са на служба в авиацията. Въпреки това нашите летци тренират опасно малко време и при опасни условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!