Депутати от РБ предлагат само 6 месеца Гражданска за мотори и кемпери

OFFNews 25 март 2016 в 11:53 4171 9

Шестмесечна гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани предлагат петима депутати от Реформаторския блок. 

Петър Славов, Мартин Димитров, Иван Иванов, Вили Лилков и Гроздан Караджов внасят законопроект за промени в Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и в Кодекса за застраховането. Текстът предвижда още срокът за приетата в края на 2015г. автоматична дерегистрация на превозни средства, които не са платили Гражданска отговорност, да бъде по-дълъг за МПС за сезонно ползване. Според сега действащия закон автомобилите се спират от движение веднага щом Гражданската отговорност не бъде подновена. Предложението на реформаторите е при сезонните МПС това да се случва, ако не си подновят застраховката до началото на летния сезон – 1 май.

Причината за това е, че моторите и кемперите се използват масово през летния сезон, уточняват вносителите. Според тях това значително ще улесни собствениците на подобни превозни средства и няма да ги задължава да заплащат за услуга, която не използват половин година.

Предлаганите помени по никакъв начин не освобождават ползвателите на превозни средства за сезонно ползване от задължението да имат сключена валидна застраховка Гражданска отговорност във всеки момент, в който се движат по пътищата на страната, в това число и извън летния сезон, пишат в своите мотиви реформаторите.

Проблемът за този тип превозни средства дойде с приемането на Кодекса за застраховането в края на 2015г. В него беше въведено правилото, при липса или неподновяване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, на съответното превозно средство да бъде прекратявана регистрацията.

По инициатива на същите народни представители тогава беше записан допълнителен текст, който предвижда освен автоматична дерегистрация при неплатена застраховка, да има и автоматична регистрация, щом тя бъде платена. Въпреки това се оказва, че към момента МВР не може безпроблемно да възстановява регистрацията автоматично и на собствениците често се налага да отидат лично в КАТ, за да се случи това.

Във връзка с предлаганите от тях промени, народните представители инициират още срещи с представители на мото организации и заинтересовани лица. 

Мотористите пък стягат протест с искането да плащат само половин година Гражданска отговорност на 13 април. Утре се открива мото сезона в София. 

Вчера шефът на АПИ Лазар Лазаров пък подчерта, че мотористите не плащат винетки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!