Общинските приюти са концлагери за кучета (галерия)

Калоян Константинов 05 октомври 2015 в 16:20 12317 15

Приютът в Сеславци.

"Точно това представляват общинските приюти - концлагери, места за бавна и мъчителна смърт. И масово в тях работят хора, които нямат добро отношение към животните. Всичко, което виждате, се финансира с ваши пари - от данъци. И имате право да изисквате то да се промени".

Това написаха от Сдруждение "На Ти с Природата" след акцията си на 4-и октомври, Международния ден за защита на животните, в общинския приют в Сеславци.

Свободният достъп до него, както и до другия общински дом за кучета - този в Горни Богров, е забранен по правилник, въпреки че законът изрично задължава подобен тип институции да са публични, за да могат хората лесно да стигат до тях и да осиновяват животни.

Това обаче не може да се случва в софийските домове, в които освен всичко друго има и забрана за снимане. Природозащитниците смятат, че това е така, за да не стават публични кражбите и жестокостите, които се случват в тях.

Въпреки това на 4-и октомври, по молба на общинския съветник Марта Георгиева до Йорданка Фандъкова, двата приюта бяха отворени за посетители.

Гледката, която над 50-те души заварват, е далеч от всякакъв европейски, а и човешки стандарт. По документи животните са 200 на брой, в деня на посещението обаче те са видимо по малко от заведеното, което навежда на мисълта за кражби от парите за издръжка, които се дават за всяко едно от тях. 

В предния ден, събота, 3 октомври, макар това да е единственото официално време за допускане на определени доброволци, на същите е отказан достъп, предполага се, защото служителите са били заети да чистят и да местят кучетата в другия приют в Горни Богоров.

"На място се видя, че всички вътрешни клетки- студени и влажни, са празни и скоро измити, като управата и служителите на приюта не можаха да дадат обяснение къде са липсващите кучета", заяви Марта Георгиева пред OFFNews.

Хигиената на мястото е ужасяваща, кучетата се бият за храна, а на всичкото отгоре доброволците нямат право да дарят закупените от тях чували с гранулки, тъй като храна може да бъде дарена само и единствено с подпис от най-високо ниво в Столична община.

Те все пак постигат значителен успех, като успяват да разходят и да си поиграят с четирикраките затворници, а 12 от тях даже са осиновени.

"Всичките 12 малки кученца, които нямаше да доживеят до понеделник, най-малкото защото храната, която им бяха сипали заради нашето присъствие, беше негодна за бебета, бяха осиновени. За първи път в България създадохме опашка за осиновяване на бездомни кучета", допълни общинският съветник. 

Тя и останалите доброволци са решени да продължат борбата си, "докато тези спасителни акции се разрешат ежедневно, не само на един празничен ден в годината" и условията за живот в общинските приюти не станат по-хуманни.

"Ролята на приютите е да улесняват осиновяването на кучетата. В тях трябва да се задържат и подлагат на специална грижа само неспособни на самостоятелен живот кучета. Затова трябва да се стопанисват не от общински служители, а от неправителствени организации и хора, които обичат животните", категорична е Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!