Министър Вълчев: Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното

OFFNews 24 май 2017 в 16:50 5074 1

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта, пише министърът на образованието Красимир Вълчев в обръщението си към учители, ученици и учени по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното! Вашата мисия е най-важната", обръща се министърът към учителите, а учениците съветва да четат книги, които могат да ги отведат до необятни светове, да търсят новите неща, да се радват на възможността да откриват света и да го променят.

"Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии", пише още министърът и завършва с призива да бъдем горди, че сме българи.

Ето и пълния текст на писмото му:

Уважаеми учители,
скъпи ученици,

Поздравявам Ви по случай най-светлия български празник, денят на нашата духовност. Денят, в който отдаваме почит и славим делото на светите братя Кирил и Методий. Нека бъдем горди и заедно да работим за напредъка на българското образование и наука!

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта.

На този ден трябва да благодарим на всички наши сънародници по света и да ги поздравим. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерния свят. Българите в Чикаго са първите, които в навечерието на празника ни получиха своя печат за двуезичие и обучението по български език стана част от американската образователна система.

Уважаеми учители,

Във всички времена, и сега, Вие сте тези, които изграждат личности. Успешният учител познава добре учениците си, познава техните родители и заедно с тях решава проблемите, каквито и да са те. Това го прави значим и необходим. Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното!

Вашата мисия е най-важната. Един учител е добър, когато се учи постоянно, включително и от своите възпитаници. Много от Вас са такива - търсят и намират ключ към сърцата и ума на учениците си. Но за да получат право на образование всички деца, за да ги задържим по-дълго в училище, е необходима промяна в мисленето и отношението на цялото общество.

Скъпи ученици,

Словото и книгата могат да ви отведат до необятни светове и прекрасни изживявания. Словото ни е дадено от светите братя, за да учим, но и за да разговаряме и да се разбираме.

Търсете нови неща, радвайте се на възможността да откривате света и да го променяте!

Уважаеми учени, изследователи и предприемачи,

От Вас зависи образованието бързо да се синхронизира с постиженията на науката и новите технологии. Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии.

Нека бъдем горди, че сме българи, да носим с достойнство заветите на първоучителите! Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа за наука и образование!

Честит 24 май!
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
Министър на образованието и науката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови