Кайно йесно слонце над море от думи

Невена Илиева 28 март 2017 в 20:51 8655 0

Възпело е пиле, чор гарван

Та подмами триста млади момци

Пушки нехме, кайно чоста гора

Саби нехме, кайно ясно слонце...

Думите са част от текста на една много красива родопска песен - "Възпело е пиле". Сабите са толкова много, че блестят като ясно слънце.

Има една група, която блести по същия начин на българската музикална сцена. Тя привлича фенове с интересна смесица от фолклорна музика, множество инструменти и псайхеделик мотиви. 

Тази група е именно "Кайно йесно слонце". Те изпълняват традиционни фолклорни песни в свой, съвременен аранжимент с интересни инструменти като кавал, гайда, дудук, тъпан, зарб, флейта, чело, тамбура и много други. 

Музиката им отвежда съзнанието надалеч в метапространството, изчиства всяка излишна мисъл и те оставя съсредоточен в хармонията от инструменти и глас, а едно от най-известните им изпълнения е именно на "Възпело е пиле", откъдето взаимстват името си. 

Основател на групата е Веселин Митев, известен и като основател и вокалист на легендарната "Исихия", която първа съчета български фолклорни мотиви с църковни песнопения.

Началото на "Кайно йесно слонце" е дадено през 2003 г. Тогава Веселин иска да създаде нещо по-различно от характерното за "Исихия" църковно звучене.

"Всъщност създаването на групата се дължи на Емил Сепаревски, издателят на албумите. Той предложи да започна да изпълнявам някои мои записи, които бях направил. Първоначално бях скептичен, но наистина исках да направя нещо различно", разказва Веско. 

Така стига до идеята за група, чиято основа отново е етно-амбиънт, повлиян от психеделик мотиви. Новата формация първоначално набляга на мистичните звуци. 

През 14-те години от създаването си много музиканти стават част от групата, някои за кратко, други за по-дълго. На сцената са излизали между 3 и 12 човека, а в момента ядрото на "Кайно йесно слонце" се състои от Петър Делчев - тамбура, чело-тамбура, Тони Хоро - тъпан, зарб, перкусия, Евгени Чакалов - флейти, тамбура, Юлия Узунова - синтезатори, гльокеншпил, Алекс Цветанов - wavedrum, перкусия, Александра Шкодрова - гъдулка.

С времето обаче любовта към фолклора си казва думата: "По естествен начин проектът започна да еволюира. Нещата се развиха и през последните 5-6 години фолклорът започна много по-силно да звучи в песните ни. С идването на Петър Делчев от "Исихия" започнахме да мислим върху структурата и проектите на групата", допълва Веско. 

Родопите

Народната музика в България е различна във всичките и краища, но почти няма човек, който да не е усетил магията, която носят Родопите. Планината съхранява безброй истории, носи особена особена мистична атмосфера и е основното вдъхновение за Веселин и останалите членове на групата. 

"Работим главно с родопски теми от местния фолклор", казва Веселин, "Музиката за нас е истинското послание от предците ни - самите теми и инструменти, ние сме посредници между традиционното и съвременната музика. Темите, от които черпим идеи, са вкоренени в традиционния български фолклор. Изпълняваме ги в автентичен вариант, но в нов аранжимент", допълва той.

Музиката на "Кайно йесно солнце" е игра с времето. Музикантите взимат една родопска песен на стотици години и я пренасят в съвременния клуб с неговите градски обитатели. Това умение на групата изисква особен вид чувствителност, която няма как да не остане незабелязана.

Тя прави впечатление и на създателите на филма "Воевода", чиято сюжетна линия следва историята за Румена войвода - една от малкото жени-хайдути, която оставя съпруг и дете в името на българското освободително дело и прави чета. Игралният филм е вдъхновен от спомени на очевидци и разказ на класика Николай Хайтов. 

За озвучението на филма са поканени "Кайно йесно солнце", които правят саундтрака. Филмът отнесе много негативни коментари и оценки от страна на критиката по отношение на драматургията, сюжета и сценария. Но не и по отношение на музиката, за нея всички са единодушни, че е хубава. 

За лентата групата работи с композитора Дарко Маркович, като заедно пресъздават родопската песен "Пиленце, постро славейче". 

Веселин разказва защо Родопите са неговото вдъхновение: 

"Имам къща в село Долен. Обичам да сея, преди дни засадих две лозички. Обичам да стоя пред камината и да гледам огъня. Лятото съм там, за да се свържа с планината, а зимата е време за работа в София."

В село Долен през 2015 г. Веселин, заедно с фронтмена на Smallman - Цветан Хаджийски, организира фестивал на българската фолклорна и балканска музика. 

Дълбоко в планината на една сцена излизат "Кайно йесно солнце", "Ирфан", "Исихия", Иван Шопов с артистичното си превъплъщение в Баlkansky, както и състави от съседни балкански страни като "Баба Зула" и Villagers of Ioannina city. За да ги гледат в сърцето на планината идват над 1000 човека. 

За няколко дни селото се преобразява от едно забравено кътче сред вековните дървета в средище на любители на българските традиции. Къщите се озаряват, а местните нетърпеливо чакат гостите си. 

Гвоздеят на фестивала са изпълненията на двете групи, в които Веселин участва, а амфитеатралната сцена на фестивала е изградена в двора на неговата къща.

С времето фестивала се превръща в едно от най-чаканите събития за множество българи. 

Mare Verborum

В последната си работа "Кайно йесно слoнце" обаче напускат пределите на планината и навлизат в морето на думите. Така се превежда на от латински на български последният им албум Mare Verborum. Той е шести в дискографията на групата и съдържа точно шест песни. Имената на всички композиции носят името "море" на различни езици.

"Морето има много течения, които ни отвеждат в съвсем други музикални моменти", казва за албума Веселин, "важен е процесът на плуване", допълва той. 

Размишлявайки върху метафората за морето, идеята на албума става ясна: морето на думите е море на мисълта, на спокойствието да плуваш, а албумът е сякаш кораб. Корабът на идеите на Кайно йесно слонце ще ни отведе незнайно накъде, но понякога просто трябва да се качиш на един кораб, за да видиш къде ще пристигнеш. 

"Не знам дали нашият кораб ще има попътни ветрове, но след записването на този албум сме решили да си направим идна пауза в продължение на 1 година, в която да преосмислим нещата. След една година ще се съберем отново с нови узрели идеи", казва Веселин. 

Последното участие на групата преди паузата ще е на на 30 март в София лайв клуб, когато ще се състои официалната премиера на албума им. Музикантите обещават страхотно шоу, в което участие ще вземе и джаз гуруто Шабака Хътчингс.

"На 30-ти мислим да представим албума в един по-различен вариант. Звученето ще бъде по-тежко", обещава Веселин. 

Джаз сензацията Шабака Хътчингс, който ще дойде в България заедно с бенда си - Shabaka & The Ancestors идва в България специално за промоцията на албума на групата.  София лайв клуб ще бъде единствената балканска спирка от европейското турне на популярния музикант.

Шабака е обявен за Bandcamp Artist of the Year за 2016 г. и е най-слушаният артист за миналата година на огромната платформа. Музикантите от Йоханесбург, ЮАР, ще пристигнат в София от Париж, след което ще продължат към Лондон.

"Шабака е много интересен артист. Свири с много хора и това ще бъде вечер на фюжъна. Комбинация между трайбъл джаз и Кайно. В нашата музика също има малко джаз. Смятам, че ще бъде много интересна вечер", казва фронтменът на Кайно.

"Надяваме се да направим импровизация заедно, която да ни прати в космоса. Диалогът между джаз и етно става чрез балканския фюжън, който смятаме да представим", допълва той. 

Снимки: Вера Гоцева / Lomovera

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови