КЗК погна бензиностанциите на Марешки за дъмпинг

OFFNews 31 март 2017 в 15:03 12526 2

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на политика бизнесмен Веселин Марешки по подозрения за дъмпинг. Разследването е по искане на прокуратурата, съобщи председателят на антимонополното ведомство Юлия Ненкова.

Това става само два дни след като мащабната проверка на КЗК за картел при търговията с горива не откри никакви сериозни нередности по обвинението за картелно съглашение между  "Лукойл България”, "Еко България“, "Шел България“, "ОМВ България“, "НИС Петрол“ и "Петрол“.

Следизборното развитие на казуса с неправомерното договаряне дойде доста изненадваща, тъй като очакванията бяха петролните дистрибутори да получат глоби от стотици милиони левове. Изненада е и проверката срещу Марешки, който веднага след вота в неделя се самопредложи за коалиционен партньор на Бойко Борисов и ГЕРБ. Любопитно съвпадение е и че прокуратурата започна проверка срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов заради блокадата на границата, а Обединените патриоти са другият потенциален партньор в очакваната бъдеща управленска формула.

Бензиностанциите на Марешки, управлявани от компанията "ВМ Петролеум", продават литър бензин и дизел на цени с 25-30 стотинки по-ниски от масовите на пазара, което се смята, че бе основният коз на варненския бизнесмен за прескачането на 4-процентната бариера за влизане в парламента. Но дъмпингът на цени, също като картелното съгласуване, е нелоялна практика, нарушаваща конкуренцията.

Според председателя на КЗК проверката за картел е стигнала до заключение, че при шестте търговски вериги няма ценови картел, а обмен на информация за цените. 

Ненкова обясни, че стойността на горивата бензиностанциите разбирали от таблата пред обектите на конкурентите си. Освен това реалните цени били по-ниски от обявените, тъй като веригите предлагали различни форми за отстъпки на лоялните си клиенти. Малките бензиностанции пък просто гледали цените на веригите и се съобразявали с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

2

Гароне

31.03 2017 в 16:24

След като няма картел, то другите продават на пазарна цена. Тогава е ясно Марешки прави дъмпинг :)))))
Но ще се окаже, че и дъмпинг няма.
Всичко е ясно, да влезе убития.

15256

1

mendi

31.03 2017 в 15:27

Абе най на края тая комисия да я прекръстят на "Комисия за защита на Лукойл" та да няма неразбрали.
След като установи че няма картел сега е ред да погне тия дето не са в картела дето го няма та да не мътят водата! Марешки не е единствен дето продава на по ниски цени от големите вриги! Още има бензиностанции дето държат с по 20 ст по ниска цена от олигополистите ама май и те ще паднат на мушката на комисията за защита на Лукойл.