Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

КЗК не откри картел при горивата, забрани на фирмите да обменят информация

OFFNews 29 март 2017 в 13:49 10093 18

Комисията за защита на конкуренцията не откри картел на пазара на горива и прекрати производството срещу шестте дистрибутори на горива. 

През октомври КЗК обяви, че шест от големите вериги бензиностанции участват в картел. Според Комисията „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Нис Петрол” ЕООД и „Петрол” АД са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители.

Веригите трябваше да бъдат изслушани отново, след което да се вземе окончателно решение по казуса. При открит картел на горива КЗК можеше да наложи на търговците глоби в размер на до 10% от годишния им оборот. 

Сега обаче КЗК е на мнение, че няма основания за продължаване на производството срещу големите вериги. 

Комисията излиза в решението си и с мерки срещу картел на горивата. На компаниите и служителите се забранява да контактуват помежду си и да обменят информация, като се забраняват дори контактите на служителите на различните бензиностанции.

КЗК изисква да бъдат уволнявани служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Освен това браншовата организация "Българска петролна и газова асоциация“ няма да има право да обсъжда, получава или предоставя търговска информация в рамките на работата си.

Решението може да бъде обжалвано от засегнатите и от всяко лице, които има правен интерес, в 14-дневен срок.

Предложения комплекс от мерки е адекватен и достатъчен да предотврати възникване и поддържане на антиконкурентно координирано поведение, независимо дали то се осъществяват формално или дори безмълвно. Препятства се възникването на антиконкурентните проблеми, свързани с прозрачността и възможността за координиране на пазарното поведение на ответните страни и другите участници на пазара. Ограничават се предпоставките и възможността страните да си влияят при вземането на стратегически решения по начин, който ограничава конкуренцията, смята КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8982

18

Росен Миленов

30.03 2017 в 10:19

Близо десет години съм работил по линия контрабанда в службите. Това е бизнес, покровителстван от държавата, т. е. от политиците през всички години на прехода. За месец политик и олигарх крадат, чрез различни схеми с горива, по 20-30 млн. лв. Годишно с близо 3 млрд. лв. се ощетява хазната и потребителите от неплащане на акциз и ДДС и нереални пазарни цени. Освен, че имаме монополист - производител, политиците създадоха и монополист - вносител. Тази политико-олигархична каста е купила всички.
В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/
Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/

15414

17

Hihi1981

30.03 2017 в 10:12

Не само ,че няма ,а и никога не е имало!!!!

12088

16

myway

30.03 2017 в 02:41

И аз бях сигурна, че нямя.....

26179

15

ELPIDA

29.03 2017 в 18:49

Магарешкият питекантроп сега ще ближе ли рани?!

13780

13

Перко

29.03 2017 в 16:42

Какъв картел бе? Изборите минаха :)

12392

11

мгергов

29.03 2017 в 16:30

Леле, какво откритие :) Смешни сте с тези си открития!

12335

10

ПешУ

29.03 2017 в 15:05

Е как може там, където има бензиностанции на Марешки, и другите бензиностанции да продават на същите цени? А на другите места цените да са изравнени до стотинка? И това не било картел? КЗК трябва да ги уволнят до един - щели да забранят да се обменя информация?! Тези идиоти чуват ли се какви решения вземат? Значи ако имам бензиностанция, няма да мога да гледам към таблата с цените на другите бензиностанции, защото това може да се тълкува като 'уведомление' за цената?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!