България не е уведомена официално за спирането на "Южен поток"

Симона Костадинова 02 декември 2014 в 15:14 12661 24

Изказваме позицията си по-скоро рано, отколкото късно, защото България не е официално уведомена за казаното от Путин вчера.

Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет. 

Дончев обясни, че това е по-скоро реакция, отколкото позиция. 

"Добре ще е "Южен поток" да минава през страната ни. С всяка газова връзка по-малко, България губи. Ако проектът го няма, това е загуба за България”, обясни Дончев.

Вицепремиерът коментира, че за страна ни би било добре, ако имаме газова връзка с Гърция, Турция и Сърбия. Според него това би гарантирало енергийната независимост на България.

"Въпреки чувството ми за хумор не бих се обадил на руските ни партньори, за да ги питам дали това, което достига до нас, е вярно. Не бих поставил под въпрос това, което казва президентът Путин", каза още вицепремиерът.

Той каза още, че е говорил с представители на ЕС. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович е обещал, ако "Южен поток" отпадне, да прокара до България алтернативна тръба от Гърция. 

"Няма да стоим и да чакаме безучастно, за да видим какво ще стане с "Южен поток". България ще продължи да се бори за реализирането на „Южен поток", като това ще се случи в сътрудничество с Европейската комисия", категоричен е Дончев.

Той обаче подчерта, че няма как страната ни да извършва "сепаративни действия спрямо ЕС", което по думите му означава, че Евросъюзът трябва да излезе с една обща и силна позиция за проекта, която в максимална степен да защитава интересите на България.

"Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача. Търсейки какъв е алгоритъмът на действие от българска страна, по отношение на точния размер на средствата те са 191 млн”, допълни вицепремиерът.

Реализацията на проекта е важна за нас заради доставката на природен газ и осигуряване на работни места, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Тя припомни, че има стартирана процедура, с която изграждането на потока е замразено.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна обясни, че загубите за страната ни от спирането на „Южен поток” ще са големи. Той изрази надежда проектът все пак да бъде изпълнен, както е договорено  първоначално.

"Дори да няма клаузи за неустойка в договора, винаги има опасност Русия да ни съди и да се наложи да плащаме, ако се смята за ощетена", каза Дончев.

Още в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов ще постави въпроса за "Южен поток" на своя среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Другата седмица пък в Брюксел ще идат вицепремиерът Дончев и министър Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!