МО пази в строга тайна броя на чиновниците пенсионери

Юлиан Христов 17 ноември 2012 в 15:24 8201 2

Министерство на отбраната.
Министерство на отбраната.

Броят на чиновниците в Министерството на отбраната, които са пенсионирани военни, но назначени на работа в администрацията, се оказа строго пазена от институциите тайна.

Това става ясно от отговор на военното ведомство до OFFNews след поискана справка по Закона за достъп до обществена информация. Към писмото е прикрепено решението на МО, подписано от зам. военния министър Августина Цветкова, с което се предоставя „пълен достъп до заявената информация“, а именно - какъв е броят на военните пенсионери с право на пенсия по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), които са назначени по служебни или трудови правоотношения на цивилни длъжности в МО и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Самият отговор гласи:

Съгласно разпоредбите в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, справка за точния брой служители в Министерството на отбраната, както и за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, придобили и упражнили правото си на пенсия по реда на ЗОВСРБ, може да бъде направена само от Националния осигурителен институт (НОИ).

От това става ясно, че в министерството не знаят какъв е броят на назначените чиновници, които вече са придобили право на пенсия или че просто не желаят да предоставят исканата информация, като се оправдават с други институции.

От НОИ обясниха за OFFNews, че могат да изготвят подобна справка. В нея обаче биха се съдържали данните както за служителите в МО, така и в МВР, между които институтът не прави разграничение. Данните за тази категория служители са в обща база данни. От института ни насочиха към Националната агенция по приходите (НАП), където би трябвало договорите за трудови правоотношения да се водят на отчет.

„Имаме я информацията, проблемът е, че не можем да ви я дадем. Не, защото не искаме, а защото има законови ограничения, които са свързани с това, че такава информация при нас се води класифицирана“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му в НАП наистина се съхранява информацията за всеки един нает, както и за заплатата му и за осигурителните му вноски. Въпросът е в това, че според закона подобна информация не може да бъде споделена.

По данни на военните синдикати през 2011 година от общо 980 щатни бройки в МО – цивилни и военни, над 400 длъжности, предвидени за цивилните, са заети от военни пенсионери. За сравнение - в края на януари 2012 година вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че е освободил всички 214 работещи в МВР пенсионери. Тогава единствено беше направено изключение за няколко души от летателния състав на Гранична полиция, които са бивши кадри на Военновъздушните сили.

Когато на цивилни длъжности се назначават военни, гражданският контрол се превръща в пълен фарс и се ликвидира цивилната експертиза. За това има такова влошено състояние на експертизата в Министерството на отбраната, коментираха пред OFFNews военни експерти.

Груби изчисления показват, че тези чиновници имат месечни доходи, надвишаващи 2000 лв. Пенсията, която взимат е една от най-високите – около 700 лв. Възнаграждението на чиновник във военната администрация е около 1200 лв., а началническите стигат 2000 лв. Това прави военната администрация една от най-скъпите. 

Пред OFFNews председателят на военния синдикат при КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов обясни, че администрацията под пагон, може да се лиши от пенсионираните майори, подполковници, полковници и генерали.

“Системата се нуждае от реформи, но това не означава ниски доходи. Има огромна военна бюрокрация и администрация, която не функционира, но получава доходи. В щаба на войската, във висшите учебни училища, това са хора, които нямат нищо общо с военната служба, но така или иначе носят униформа, получават привилегии, но пък не влагат нищо повече в работата си от един чиновник. А хората, които са в армията, заслужават по-високи заплати, но не ги получават”, коментира той.

В края на октомври, военният министър Аню Ангелов, който също е военен пенсионер, съобщи, че близо 90 офицери и сержанти са поискали да напуснат въоръжените сили по собствено желание, след като са достигнали необходимите години за пенсия. Ангелов определи тази тенденция като положителна, защото по този начин се давало път на младите и амбициозните да влязат в редиците на армията. В същото време по данни на синдикалните организации в поделенията буквално "валят" рапорти за напускане на млади военни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови