Военните излизат на протести

Юлиан Христов 04 октомври 2012 в 12:41 2534 0

Парад на Гергьовден. Снимка: Сергей Антонов
Парад на Гергьовден. Снимка: Сергей Антонов

След недоволството на полицаите глава надигнаха и военните. В навечерието на подготовката за новия бюджет, те изразиха недоволството си предложенията на военното министерство - налагането на възраст за пенсиониране.

До момента обаче позицията на правителството е твърда, военният министър е непоколебим в съгласуваните с Министерството на финансите предложения и по всичко личи, че исканията на легията няма да бъдат приети. Най-малкото, защото се случва същият сценарий, както при полицаите - изпълнителната власт не припознава техните организации като представителни за съсловието.

Престрелки

Като резултат от прехвърчащите през медиите искри между военния министър и военнослужещите, Офицерска легия "Раковски" съобщи, че организира национално шествие под надслов "За България, за българската армия". От легията съобщиха за OFFNews.bg, че на шествието, което е планирано за неделя, 14 октомври 2012 г. в София, са поканени бивши военни, ветерани, служители на Военна полиция, МВР, службите и граждани.

Още на 30 септември на среща на легията с военнослужещи от цялата страна беше взето решение за отказ от увеличение на заплатите. Военните са недоволни от предложенията, по които беше постигнато окончателно споразумение с финансовото министерство. Едно от условията за повишение на заплатите (с между 8 и 10%) е военнослужещите да се пенсионират след 27 години стаж в системата и задължително навършени от 42 до 54 години в зависимост от длъжността и ранга. 

Предложението за допълнителното условие за пенсиониране за военни е "промяна в играта в последната минута", каза председателят на легия "Раковски" Иван Милов. Още на 30 септември от организацията се заканиха, ако не срещнат разбиране и настъпят промени в условията за пенсиониране, да организират национално шествие на 7 или 14 октомври. 

В отговор военният министър Аню Ангелов заяви, че политиката по доходите е синдикална дейност, а от Офицерската легия „Раковски“ нямат право на такава дейност "и аз ще помисля какви стъпки да предприема към тази организация". 

„Това е една организация, с която аз работя, за разлика от други министри, и считам, че имат право на такова сдружаване. Но нека да си погледнат съответния член в Закона за отбраната и въоръжените сили - какво могат да коментират те в тяхната дейност. Тази организация не може да се явява като синдикална организация“, коментира още министър Ангелов.

Игра на криеница 

За да не бъдат подведени под отговорност по Закона за отбраната и въоръжените сили, тоест, да бъдат уволнявани, от легията са решили да поканят на шествието бивши военни,  ветерани и граждани. "Смесването" с тълпата обаче за сега не е сигурно, защото нито една от военнопатриотичните организации не е потвърдила участието си в шествието, въпреки че някои от тях подкрепят декларативно исканията на легията. 

В същото време синдикатите в отбраната заявиха, че няма да подкрепят шествието. Пред OFFNews.bg председателят на Синдикат "Отбрана" при КТ "Подкрепа" Тодор Воденов обясни, че от легията е по-добре да се съгласят на предложенията за увеличение на заплатите, направени от военния министър. Той допълни обаче, че профсъюзите ще настояват заплатите да бъдат вдигнати с 25%, а не както предлагат от ведомството - с до 10%.

"Не трябва да се отказват от увеличение на заплатите. Трябва да го искат, защото заплатите са ниски, няма защо да се лъжем. От МО твърдят, че бюджетът е ограничен, обаче все пак 1 млрд. лв. бюджет не е малко. Може да се увеличат доходите на военните, за това имат ресурс", коментира той. 

Санитарна сеч в администрацията

Синдикатите не за първи път поставят проблема с оптимизирането на разходите в администрацията. Ресурсът от  направените икономии може да бъде насочен именно към увеличаването на доходите на военните. Тодор Воденов смята, че администрацията под пагон, може да се лиши от няколко хиляди души офицери - майори, подполковници, полковници и генерали.

"Системата се нуждае от реформи, но това не означава ниски доходи. Има огромна военна бюрокрация и администрация, която не функционира, но получава доходи. В щаба на войската, във висшите учебни училища, това са хора, които нямат нищо общо с военната служба, но така или иначе носят униформа, получават привилегии, но пък не влагат нищо повече в работата си от един чиновник. А хората, които са в армията, заслужават по-високи заплати, но не ги получават", коментира той.

Планираният за тази година бюджет в армията е почти същият, както и миналата година - близо 1 млрд. лв. Една част от парите ще отидат за осигуряване и те ще отидат директно в осигурителните фондове. Парите за капиталови разходи са сведени до минимум, което означава, че модернизацията отново остава на заден план. Според отчет на МО 3/4  от бюджета за отбрана през 2010 г. (точно 75%) са похарчени за издръжка на личния състав, като едва един процент е отишъл за инвестиции в отбранителната инфраструктура.

Тенденцията днес не е по-различна, въпреки че амбицията на военното ведомство е това да се промени и през 2014 г. харчовете за професионалните военни да се свият до 60%, а тези за капиталови разходи да достигнат 15%.

Неравенство

Цялата картина се допълва и от напрежението между военни и полицаи. В армията смятат, че социалните придобивки в двете силови ведомства трябва да бъдат различни. Военните синдикати смятат, че полицаите имат привилегии, които са много близки до тези на военните. Позицията на профсъюзите е, че разграниченията в тях са задължителни, защото военните търпят по-големи ограничения и имат по-тежки задължения от служителите в МВР.

Всички обаче били наясно, че докато начело на правителството са хора, които са били част от системата на МВР дълги години, това няма да се случи и придобивките на полицаите няма да бъдат пипани. Въпреки това напрежение, факт е, че реформите в армията са с няколко години напред, в сравнение с реформите в МВР. 

Шанс за подобряване на социалния диалог няма. Синдикалистите са песимисти по поставените от тях искания. Последната им официална среща с военния министър е била през март месец, а през юли е проведено заседание на съвета за социално сътрудничество. До този момент официално военното министерство не е представило документи, в които черно на бяло да е потвърдена позицията за увеличаването на заплатите в армията.  

За сметка на това опитът за неглижиране на недоволството на близо 30-хилядния електорат, ангажиран в отбраната, се оказва безуспешен. Доказателство за това е 14 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови