Quantcast

Правосъдният министър подаде оставка

Ивайло Анев Последна промяна на 09 декември 2015 в 14:59 15798 33

Правосъдният министър Христо Иванов

Правосъдният министър подаде оставка днес в парламента.

Това стана минути след като депутатите приеха предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС.

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

На практика беше прието предложението на АБВ и ДПС, с което колегията ще се състои от 11 души, като превес в нея ще имат прокурорите. В нея ще влизат главният прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите (които също са подчинени на главния прокурор) и петима, посочени от Народното събрание. 

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена, заяви Иванов пред депутатите.

Според него с това гласуване е дадена голяма стъпка към идеята за върховенство на главния прокурор.

"Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне", добави министърът.

Заедно с министъра оставка са подали и тримата му заместници Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева. Техните оставки са приети от премиера.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2015 в 23:37

Хахаха, некви останки от бившата СЕДЕРАСТИЯ били "сваляли" доверието си от бат'Бойко?! Еми сваляйте го бе, той ще си го премести от десния крачол в левия.

Присламчиха се деформаторите към управляващата партия единствено с ЛУКАВАТА цел да яхнат правосъдната реформа, обаче не ги огря. КОЙ е луд да даде ГЛАВНА РОЛЯ на ПОЛИТИЧЕСКИ статисти от масовката?!

Да се жалват сега на еврогейските посранници, щото друг няма кой да ги чуе. С 11% одобрение тея къде изобщо са тръгнали? Ако бат'Бойко не ги беше допуснал милостиво да припкат покрай него като разсилни, никой нямаше да им научи имената. Ако продължават да саботират власта, ги чака дълбока политическа забрава. Цялата деформаторска шайка свети с отразена от ГЕРБ светлина. Дойдоха от пълната анонимност, и пак се връщат там.

10.12 2015 в 00:53

След Веселин Вучков , Христо Иванов е втория човек от правителството на когото мога само да сваля шапка!!!! И двамата бяха министри с мисия и цел , опропастена от тия които искат всичко да си остане каквото е .... щото така ги устройва(Винету не го слагаме в сметките щото той явно е само един пудел на хранилка)! Дееба как не знаех , че ще има протест.В четвъртък ще има ли?

09.12 2015 в 20:14

Лошо няма, но сега ще му се наложи да поработи малко.
Да пише поръчани от американците "стратегии".
Да си заслужи финансирането.
Защото от друго не разбира, няма никакъв нормален юридически стаж. Пък и правата му като адвокат са спрени. Да живеят грантовете!

09.12 2015 в 17:05

Разбрах, трябва ли да се извиня, да не свалиш доверие и от мен, както си го свалил в коментар №25. Все пак света не може да съществува без доверието на потен безработен спамер...

09.12 2015 в 16:48

28-ми, тъпак такъв, не е важно КОЙ взема решенията, а КАКВИ решения взема.
Разбра ли, малоумнико?

09.12 2015 в 16:38

Абсолютна самозабрава от страна на РБ. Със смешния процент който събраха на изборите да си мислят, че ще вземат еднолично решенията. И Борисов е виновен, че им даде доверие в повече...

09.12 2015 в 16:23

Маските паднаха !!! Сега стана ли ни ясно на всички, че "бетонните" сили на статуквото, олицетворявани от АБВ и ДПС, дърпат юздите на Бойко Борисов, за да остане то непроменено и правосъдната система респективно - нереформирана ? България е единствената държава в ЕС и НАТО с безконтролна правосъдна система от съветски тип, която е изцяло в ръцете на посткомунистическата мафия ! Брюксел трябва да бъде наясно, че държавата реално се управлява от скритата коалиция "ГЕРБ, ДПС и АБВ", която симулира реформи, за да може парите от еврофондовете да бъдат прилапвани от мафията зад тях !

09.12 2015 в 16:05

Министрите на:

Образованието
Културата
Туризма
Финансите
Отбраната

КОГА?!?!?

09.12 2015 в 15:52

Жалко наистина.
"чесън" също сваля доверието си от правителството.

09.12 2015 в 15:45

"приятно "оставане в родината"

Преди да започнеме да стягаме куфарите
дължим едно последно сбогом, пред парламента!

...от 16:30 ...който има душа и сърце...

М А Ф И Я!!! О С Т А В К А!!!