Quantcast

Божидар Димитров: Лоша идея е Благоевград да стане Цар Самуил

OFFNews Последна промяна на 23 август 2014 в 10:10 7283 17

Божидар Димитров

Идеята Благоевград да бъде прекръстен на Цар Самиуил е лоша, обяви историкът Божидар Димитров пред Нова телевизия.

Той уточни, че това няма нищо общо с приноса на Димитър Благоев, а става въпрос за чисто прагматични неща - смяната на името на един град означава подмяна на лични карти, шофьорски книжки, нотариални актове и др.

"Почитта към една историческа личност не е в това да кръстиш нещо. Това е най-лесният начин, когато не може да направиш нищо друго. Защо например не бъдат дадени пари за паметник на Цар Самуил”, попита Божидар Димитров.

В края на юли беше организирана петиция за преименуването на Благоевград на Цар Самуил по повод 1000 години от смъртта на царя.

Не очаквам спорове между България и Македония по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, коментира още Божидар Димитров.

"Не очаквам такова нещо, тъй като те разбраха, че не могат да стоят на доктрината, която казва, че цар Самуил е македонски цар. Навсякъде в историческите извори пише, че е български”, уточни директорът на Националния исторически музей.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2014 в 23:31

Каква е тая омраза, какво е това плюнчене и по този човек!? С нещо да ви е обидил или да е предал българските интереси? Ебати тъпите хейтъри...

23.08 2014 в 19:45

Не само финансовите, има и още.

23.08 2014 в 14:50

Това тъпо комунистическо прасе божидарчо ми обесняваше че и д. благоев бил голяма личност А бе глупако К.Маркс е още по голяма лечност но германците след като се обедениха още на другия ден му смениха имито на Карал Марксщатна на Кемниц Затова прехода ще ни продължи още 50 тодини заради такива ченгета като това Созополско прасе

23.08 2014 в 13:47

Типичен пример как един прост, по-прост, най-прост комунист, става виден гробар!!!

23.08 2014 в 12:33

Аз пък искам да го кръстим града на некой от преди 100000 години...малко ли са? 200000 години тогава, да ви ева у малоумниците

23.08 2014 в 12:32

Проф. Божидар Димитров изтъква като единствен аргумент да не се променя името на Благоевград, във връзка с 1000 годишнината на Цар Самуил, бюрократични неуредици по документи. Той като историк би трябвало много добре да знае, че не съществуват такива пречки. Да, да...знаем, че се разпространяват манипулации. НО НЕ ОЧАКВАХМЕ, ЧЕ И ПРОФ. ДИМИТРОВ ЩЕ СТАНЕ ПРОВОДНИК НА ТЯХ. Лъжат хората, че трябва да сменяват всички документи и това щяло да струва много за тях и общината. Проучили сме въпроса и скоро ще залеем града с флаери, за да са информирани хората. По закон действащите лични карти са валидни със старото име до срока на своето изтичане. След това, когато хората си ги подменят се записва в тях новото наименование. Това е. Досега като са преименувани Толбухин - Добрич, Михайловград - Монтана, Мичурин - Царево, никакви документи не са сменяни...

23.08 2014 в 12:29

Крайно време е да спрем да си заравяме главата в пясъка. В Гърция има наши сънародници, преживели геноцида 1913-та година, които са отритнати от родината си. Ние дори се срамуваме да признаем съществуването им!

Знам че е сложно! Сложно е политически! Но е престъпно!

23.08 2014 в 12:21

"След това "преселение на народите" никой у нас няма право да се назовава грък, както и българин в Гърция.
Прочети за Спогодбата Моллов-Кафандарис. "

Не съм съгласен. Моллов - Кафандарис урежда финансовите обезщетения на преселниците. Къде пише че нямаш право да се самоопределяш като българин или като грък?

Така нареченото "обезбългаряване" е всъщност геноцид. Етническо прочистване.

23.08 2014 в 11:58

Пич Божи е нещо като Волен Сидеров - като се докосне до нещо и го опорочава.

А иначе що не спрем да преименуваме села и паланки всеки път като сменим властта?

23.08 2014 в 11:55

№2, не познаваш историята си. Турска Тракия действително е обезбългарена през 1913 г. и загубена, след като там са заселили големи маси от Анадола.
За гръцка Тракия е по-сложно. На 2 пъти след войните ние сме разменяли население с гърците. Който се е считал за грък, е бил приканен да напусне България, по същия начин са действали и гърците в тяхната Тракия. разбира се, имало и насилствени изселвания, и големи човешки трагедии. След това "преселение на народите" никой у нас няма право да се назовава грък, както и българин в Гърция.
Прочети за Спогодбата Моллов-Кафандарис.