Журналистите от БНР до СЕМ: Вижте фактите, преди да се произнесете

OFFNews 30 септември 2019 в 19:17 4011 0

БНР, протест

Снимка offnews.bg

Редколегията на програма "Хоризонт" в БНР се обърна днес с писмо до членовете на СЕМ, в което изложи истините за конкретни факти около кризата в медията, изопачени в публични твърдения от генералния директор Светослав Костов.

В текста журналистите настояват СЕМ да се запознае с фактите и тогава да направи своите заключения, и не допускат легитимността на Редколегията да бъде оспорвана или омаловажавана. Ето целия текст на писмото им до медийния регулатор:

Във връзка с разпространяването на неверни твърдения от страна на генералния директор на БНР Светослав Костов относно легитимността на Редколегията на програма „Хоризонт“ и опита да бъде омаловажена Редколегията, държим да сте запознати със следните факти, въз основа на които да правите своите заключения.

В интервю за Офнюз на 28 септември виждаме следните твърдения, които ще разгледаме едно по едно: „Първо, така наречената редколегия, която беше в СЕМ, и като казвам т. нар. имам предвид това, че редколегията на Програма "Хоризонт" нито е провела заседание, нито е взела някакво решение, нито има правилник за работа. Така че тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия "Хоризонт". Част от членовете на редколегията са били подменени, защото не са искали да участват в целия този фарс.“

Г-н Светослав Костов оспорва легитимността на редколегията със следното твърдение: „Така наречената редколегия, която беше в СЕМ, и като казвам т. нар. имам предвид това, че редколегията на Програма "Хоризонт" нито е провела заседание, нито е взела някакво решение, нито има правилник за работа.

Факт 1: В този си състав Редколегията на програма „Хоризонт“ беше конституирана на 15.07.2019 година и съществува въз основа на чл.8 ал. 1 от Правилника за редакционната дейност на БНР и на Правилника за дейността на редколегията на програма Хоризонт. Правилникът за работа на Редколегията е факт и е наличен при секретаря на Редколегията Ирена Гъделева.

Прилагаме:

а/ Протокол № 1 от проведеното заседание. Този Протокол е надлежно заведен и в деловодството на БНР.

б/ Молим ви да обърнете внимание на текста на този Протокол, от който става ясно, че именно по покана на генералния директор представители на Редколегията участват в работната група за промени в Правилника за редакционната дейност на БНР.

Следователно не е вярно твърдението на г-н Костов, че Редколегията работи без свои правила и в противоречие на Правилника за редакционната дейност на БНР. Следователно Редколегията е легитимна, събирала се е и е конституирана в настоящия си състав. И това е добре известно на генералния директор Светослав Костов и проследимо в документи.

В същия пасаж от интервюто си Светослав Костов твърди „…редколегията на Програма "Хоризонт" нито е провела заседание, нито е взела някакво решение…“

Факт 2: Редколегията взе Становище по казуса със спирането на програма „Хоризонт“ и свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова в заседание, проведено в съответствие с Правилника на 17 септември 2019г. То е подкрепено от 11 представители от общо 15 представители, тъй като председателят отсъства дългосрочно поради болест.

Прилагаме отново текста на това становище, в което изразихме своето недоумение и несъгласие с методите на работа на ръководството и определихме като неистина твърденията на г-н Светослав Костов, че Силвия Великова не е била сваляна от ефир. Това Становище изпратихме до вас.

Следователно не е вярно и твърдението на г-н Костов, че не е имало заседание и взимане на решение по казуса с безпрецедентното спиране на програмата и свалянето от ефир на Силвия Великова.

Светослав Костов твърди още: „Част от членовете на редколегията са били подменени, защото не са искали да участват в целия този фарс.“

Факт 3: По отношение на твърдението за подмяна на определени членове държим да изясним следното - един от двамата представители на звено“ Репортери“ в програма „Хоризонт“ Цветелина Стоянова участва в подробна писмена кореспонденция при обсъждането на въпросното Становище и в последствие заявява, че иска да се оттегли по лични причини от участие в Редколегията. За това е уведомила своите колеги , както и членовете на Редколегията. При нужда можем да предоставим тази професионална писмена кореспонденция.

По силата на Правилника на редколегията, член не може да бъде подменен или изключен, освен ако не бъде „отзован“ от колегите, които представлява или сам той не пожелае да се оттегли по различни причини.
Следователно не е вярно и твърдението на г-н Костов, че „…част от членовете на редколегията са били подменени, защото не са искали да участват в целия този фарс.“

И накрая да обърнем внимание на още едно твърдение на г-н Светослав Костов: „…Така че, тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия "Хоризонт".

Факт 4: Под всички становища на Редколегията по случая /прилагаме и текста на Становището от 19.09.2019г., с което отказахме среща пред СЕМ с г-н Костов/ са се подписали, след надлежна консултация с журналистите от отделните блокове предавания и звена, които представляват като участници в Редколегията, 11 представители от общо 15, като председателят ни е в болнични. Представителят на Спортна редакция заяви на един по-късен етап, че Спортна редакция запазва неутралитет.

Това на практика е над 2/3 от състава на Редколегията и респективно на програмата. Представителите в Редколегията представляват практически всички основни звена – новинари, водещи и редактори в предавания, кореспонденти в страната, музикални редактори и част от репортерите.

Следователно не е вярно и твърдението на г-н Костов , че тази редколегия не е изразител на мнението на целия "Хоризонт".

В края на писмото журналистите изразяват надежда членовете на СЕМ да вземат предвид тези факти в следващата фаза на процедурата по отстраняване на генералния директор на БНР, която независимият и автономен регулаторен орган на електронните медии у нас предприема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови