Журналисти от България и Северна Македония на двудневна среща във Велико Търново

OFFNews 17 юли 2022 в 12:34 3636 0

Велико Търново

Снимка Архив

журналистическа среща във Велико Търново

Във Велико Търново започна срещата„Време за разговор“, домакинствана от БТА, между журналисти от Република България и Република Северна Македония, със съдействието на постоянния докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк от „Обнови Европа“.

Срещата е продължение на "Уикенд за диалог – журналисти против предразсъдъците" от септември 2019 г., когато журналисти от Република Северна Македония поканиха свои колеги от България в Охрид.

В приветствието си генералният директор на БТА Кирил Вълчев посочи, че тази среща съвпада с поредната стъпка на политиците от България и Република Северна Македония в общия им европейски път. БТА е дала много сигнали за водене на конструктивен разговор за днешния ден, каза Вълчев.

Той припомни, че БТА е подписала договор с информационна агенция МИА от Република Северна Македония и има свой кореспондент в Скопие в лицето на Маринела Величкова. Агенцията организира събития с изцяло прагматична насоченост в Скопие, например как да улесним познаването на вкусовете си, да създадем повече знания за възможностите на университетите от двете страни.

Генералният директор на БТА припомни, че досега са организирани общо 16 световни срещи на българските медии, последната от които беше в Рилския манастир. Следващата ще бъде тази година в Йерусалим. По този повод Кирил Вълчев преразказа думите на йерусалимския патриарх Неофит Трети, който казва: “Тази пандемия е знак, че ние всички трябва да се обърнем към малките общности, от които сме част, включително и заради заниманието, които упражняваме заедно“. Кирил Вълчев припомни и думите на Гьоте, че всеки вижда в един разговор това, което е заслужил, това, което е той самият.

"Радвам се, че сме заедно във Велико Търново – историческата и духовна столица на България. Град, който именно в тази си роля и през вековете, и днес е символ на нещо много по-голямо – на опазването на славянската културна и духовна идентичност, на православието. А всичко това е неизменна част от европейското цивилизационно наследство", каза заместник-кметът на града Нейко Генчев.

"Връзката между България и Северна Македония, между нас – хората, които живеем от двете страни на границата, е вековна и с много дълбоки корени. Дошло е времето, в което тази изкуствено налагана във времето назад граница трябва да остане там, където и е мястото – в онези десетилетия, които са трайно останали в миналото. И мисля, че вие, уважаеми журналисти, с подкрепата на Българската телеграфна агенция и със съдействието на Европейския парламент, представен днес от г-н Илхан Кючюк, давате пример, че това е възможно", допълни той.

Диалогът е единственият начин да се решат проблемите, каза в своето изказване евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Има два подхода, когато ние в България говорим за Северна Македония и обратно – единият е историческият, другият е да оставим историята на историците и да се фокусираме върху бъдещето, каза той.

Той препоръча, че въпреки недостатъците на двата подхода, фокусът трябва да е върху бъдещето, а историята да бъде пренесена в модерната политика само като уроци.

"Това, което се случи в българския парламент преди няколко седмици и това, което се случи вчера в македонския парламент, е успех. Успехът е общ", заяви Кючюк. Той допълни, че големият неуспех на политиците е, че не са успели да приближат общностите.

"Национализмът в най-уродливата си форма съществува и се вижда, че дори на моменти това работи на принципа на скачените съдове, когато горещият огън започне от София, същият идва и от Скопие", каза още той. Според него перспективите са по-малко „ще“ от българска страна и по-малко „ке“ от македонска страна. Трябва да има воля от страна на политиците с помощта на медиите, културния и образователния елит от двете страни. Да се говори повече за успехите, които се случват.

"Съгласяваме се, че имаме нашите различия, но и че имаме нещо, което много повече ни обединява, което ни позволява да бъдем важни на Балканите и в ЕС. Да бъдем търпеливи и мъдри в тази обстановка", призова Кючюк.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови