Журналисти излизат на протест днес срещу натиска и ултиматумите

По същото време парламентът ще решава дали да приеме оставката на Антон Тодоров

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2017 в 07:52 1847 0

Журналисти излизат на протест днес пред сградата на правителството на "Дондуков" 1.

Събитието е провокирано от грозните реплики, отправени в ефир към водещия Виктор Николаев от вицепремиера Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров, продължило с поставянето на ултиматум към 4 медии от същия вицепремиер чрез пресслужбата на Министерския съвет.

Протестът цели да обедини журналистите в защита на тяхното право да работят свободно и да задават въпроси без да се притесняват, че това може да коства стола им, пишат организаторите - Асоциация на европейските журналисти.

Той започва в 9 ч. и ще продължи един час.

Събитието е гражданско и няма политически характер. Разграничаваме се от политически искания и лозунги, подчертават от АЕЖ.

По същото време Народното събрание ще реши дали да приеме оставката на депутата Антон Тодоров.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", пишат още организаторите на протеста.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", допълниха те.

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", обявиха организаторите.

"Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призоваха те.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !