Труд се изнася, ГЕРБ с флашмоб пред Министерството на културата

OFFNews 07 декември 2021 в 14:37 7582 3

Снимка БТА/Минко Чернев

Втори ден продължава сагата около освобождаването на помещенията на Министерството на културата, заемани от вестник "Труд".

От шест месеца държавното ведомство се опитва да си върне собствеността заради начислени неустойки и невъзстановени консумативи от страна на дружеството наемател "Южен кръст" ЕООД в размер на над 235 000 лева. Вчера в редакцията на медията влезе полиция, но главният редактор Петьо Блъсков не пожела да напуснат.

Тази сутрин журналисти от редакцията се оплакаха, че вече са склонни да напуснат, но че не могат да си изнесат вещите, тъй като офисите са запечатани. Все пак днес преди обяд служители на Министерството на културата отвориха помещенията, за да може имуществото да бъде изнесено и сградата да бъде освободена.

Журналисти на вестника определиха ситуацията като политическа репресия, която се прикрива зад юридически спор. Биляна Веселинова от "Труд" обясни:

"За съжаление, от вчера насам в редакцията на вестник "Труд" има полиция. Държавни служители на две ведомства запечатват редакционни офиси, архив и всичко останало. Брутално! Не съм чувала досега в България полиция да влиза в медия. Твърде уродлива стана тази власт. Съжалявам за емоционалността, но почти не сме спали цяла нощ".

По-рано днес МК разпространи справка, според която повече от 235 000 лева неустойки и невъзстановени консумативи дължи свързаното с главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков дружество "Южен кръст".

От министерството посочват, че задълженията се трупат от 2012 г. Още през лятото на тази година до дружеството, което ползва помещенията, е изпратено едномесечно предизвестие от културното министерство за прекратяване на два договора за наем, поради неплащане на двумесечни наемни вноски и/или консумативи. В позицията се уточнява още, че помещенията са преотдадени от дружеството наемател, въпреки че има забрана за това.

Снимка: БТА/Минко Чернев

Още през лятото на тази година до дружеството е изпратено едномесечно предизвестие от културното министерство за прекратяване на два договора за наем поради неплащане на двумесечни наемни вноски и/или консумативи.

По казуса около скандала с редакцията на вестника отношение взе и Асоциацията на европейските журналисти - България. Според организацията прекратяването на привилегиите не е заплаха за свобода на словото, а справедливост.

"За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички", се казва в становището на АЕЖ.

Съветът за електронни медии (СЕМ) се опита да каже нещо по темата, без да казва нищо. Ето текста на т. нар. "становище":

"Съветът за електронни медии следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията. Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд."

От политическите партии с драмата на "Труд" се заеха единствено бившите управляващи от ГЕРБ, които се ползваха с изключителен медиен комфорт на страниците на хартиената медия. Вчера депутати от партията на Бойко Борисов отидоха в редакцията на вестника, за да бранят свободата на словото от полицията. Днес герберите организираха забавен опит за флашмоб пред МК с искане за оставка на министър Велислав Минеков.

Представители на ГЕРБ сложиха днешния брой на вестника с водещ материал "Убиват Труд" и войнишки кубинки пред входа на министерството. Сред активистите в пърформанса бяха бившият актьор Тома Биков, Любен Дилов-син, проф. Асен Балтов, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова, Маноил Манев и други. 

Според Любен Дилов-син това, което се случва с вестника, е безпрецедентно в най-новата българска история.

"Без съдебно решение, при отворен съдебен спор, имаме насилствено действие от страна на властта по прекратяване на една медия и то не случайна медия, а на най-стария излизащ вестник в България. Позицията на ЕАЖ е смехотворна", каза той.

Според Дилов, ако не се реагира, "се обрича свободата, която е крехка и виси на косъм". Той определи действията на ГЕРБ като солидарност с всички медии в България. Забавното в случая е, че по-време на управлението на партията на Бойко Борисов страната ни се срина от 34-о на 112-о място по медийна свобода в света.

Според Тома Биков по време на акцията във вестника са присъствали хора, на които мястото им не е било там. И назова конкретна личност - съветникът на министъра на културата Светослав Трайков. Депутатът от ГЕРБ каза още, че на името на Трайков е регистриран сайт за фалшиви новини.

Според Биков няма никакви основания да изгонят ГЕРБ от НДК, защото са платили задълженията си. По-рано днес проф. Минеков обяви, че още в петък ще започне акцията по преместване на партия ГЕРБ от офисите, които заема в НДК.

Първа точка в дневния ред на Народното събрание (НС) утре ще бъде изслушването на служебния министър на културата във връзка със скандала с вестник "Труд", съобщи лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след днешното заседание на председателския съвет в НС.

"В четвъртък ще има редовен блиц контрол, който опозицията, и не само, може да упражни към служебното правителство. През тази седмица ще формираме и комисията за изработване на правилника на НС", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9015

3

Konstantin Iliev

07.12 2021 в 17:05

"Съжалявам за емоционалността, но почти не сме спали цяла нощ".

А га не плащахте наем, спахте, нале? Аре на свободния пазар, подлоги!

5827

2

pisnamiotmutri

07.12 2021 в 15:13

Утре се нанасям в НДК

1067

1

StinkingSonOf

07.12 2021 в 14:41

От кога държавата дължи да осигурява помещения под наем на частни фирми? ГЕРБ не бяха ли дясна партия? Защо не защитят свободния пазар и не кажат на Блъсков да се сблъска с обявите за недвижими имоти както правим всички останали?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика