Quantcast

БХК: Заливането с боя е брутално престъпление на полова основа

OFFNews Последна промяна на 08 август 2014 в 13:27 18514 32

Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с позиция относно случая с залятата с блажна боя Нона Славова.

От неправителствената организация определят случилото се с момичето като брутално полово базирано престъпление от омраза.

БХК смятат, че случилото се с Нона е посегателство над личността и достойнството на жената, целящо публичното й унижение.

Според тях актът на бившия й приятел не само е поставил здравето и живота й в сериозна опасност, но освен това е травматизирал всички останали жени, станали свидетели на акта разпространението на видеоматериала от случилото се.

Непавителствената организация застава зад мнението, че докато не бъде отречено "примитивното сексистко разбиране, че сексуалният живот на жените подлежи на по-строг контрол и морална оценка, в сравнение с този на мъжете, дотогава държавата ще носи отговорност за упражняваното насилие спрямо българските гражданки".

БХК призовава МВР и прокуратурата да предприемат действия по случая и да обърнат внимание на факта, че извършителя си е признал за престъплението.

Публикуваме текста на позицията без редакторска намеса:

Българският хелзинкски комитет осъжда нападението над Нона Славова от 24 юли 2014 г. Нападението е организирано от неин бивш партньор и осъществено от него, в съучастие с други двама мъже чрез заливане с боя и представлява дръзка и жестока проява на насилие срещу жените. По същество, то представлява линч.

Извършеното нападение е брутално полово базирано престъпление от омраза и органите на МВР и прокуратурата следва да предприемат бързи и ефективни действия за наказателното преследване на извършителите. Това посегателство над личността и достойнството на жената, целящо публичното й унижение и „назидание” не само поставя здравето и живота й в сериозна опасност, но с показността си дълбоко травматизира всички останали жени, станали свидетели на акта чрез медиатизирането му. Заливането с боя на жена, предизвикано от омраза и чувство за „мъжка чест”, е форма на насилие, сравнима със случаите на заливане със сярна киселина - практика, характерна за общества, където тежкото неравенство на жените е институционализирано.

Медийно оповестеното самопризнание на извършителя и съществуващият видеозапис на престъплението предполагат ниска степен на фактическа трудност на случая и приключване на наказателното преследване от прокуратурата с повдигнати обвинения в най-кратки срокове. Подходът в разследването следва да е съобразен с всички национални и международноправни стандарти, като полово обусловеният мотив на престъплението трябва да бъде ясно и категорично изведен. Всякакви опити за интерпретация на деянието в посока вменяване на вина у жертвата трябва да бъдат моментално прекратени и осъдени като недопустими. Следва да се съобрази историята на насилие на извършителя спрямо жертвата, за която съобщава последната – „побоища”, съпътствали връзката им. Следва да се има предвид, че ако полицията бе реагирала адекватно на тези минали насилия, доколкото е била сигнализирана за тях, бруталното престъпление можеше да бъде предотвратено.

Българският хелзинкски комитет припомня, че според проучване на Агенцията за основни права на Европейския съюз, публикувано през 2014 г., 28% от българките над 15 г. са преживели насилие, като 23% от тях са физически или сексуално насилени от партньорите си. През 2013 г. Министерският съвет прие нарочен План за действие за изпълнение на препоръките от 2012 г., отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените,1 към чието изпълнение до този момент обаче не е пристъпено.

Българският хелзинкски комитет припомня също, че България е сред малкото държави в Европа, които все още не са нито подписали, нито ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Конвенцията от Истанбул).2

И докато не се предприемат активни мерки за борба с предразсъдъците и стереотипите спрямо момичетата и жените, докато домашното насилие не бъде криминализирано, докато българският съд на последна инстанция все още приема, че проявите на злоупотреба по признак „пол“ са въпроси „от ценностен и емоционален характер, имащи философско изражение”3 и докато не бъде категорично институционално отречено примитивното сексистко разбиране, че сексуалният живот на жените подлежи на по-строг контрол и морална оценка, в сравнение с този на мъжете, дотогава държавата ще носи отговорност за упражняваното насилие спрямо българските гражданки.

Красимир Кънев,
Председател,
Български хелзинкски комитет

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 14:42

Ми не си я хващай такава, която ще си легне с всеки срещнат бе! Б**ти пик****ците! Какво ревете?! Ходите при ку**алъците, после що ви били изневерили... Защо вместо да държите да си имате НЯКАКВА приятелка, не останете сами за година-две, за да поддържате контакт с нормално момиче, да я опознаете и разберете каква е и чак тогава да се хванете с нея? Ама не, повечето от мъжете искат да се намъкнат възможно най-бързо в гащите на "възлюбената си", а след като стане прекалено бързо и открият причината да е станало толкова бързо (тя си е проста к*рва), вият до небето, че видиш ли им наранили достойнството! И кой ви е виновен за това, че вие сте идиоти!?

09.08 2014 в 12:46

QVie predstavqte li si da gledate klip4eta , kak gadjeto vi se ebe s drug ? Neznam vie kvi ste , no az nqma da sum na sebe si

09.08 2014 в 12:26

Абе направо за такива със сярна киселина -никва боя, а за БХК трябва напалм!

08.08 2014 в 22:02

Колко ли яко се гушат offnews, БХК, Нова телевизия и още мн. други за да насажда расова и полова омраза, да стимулират безразборните полови връзки, както вече чух нов за мене термин - интимно партньорство, разпространението на порнографски материали и още много други омерзения да натрапват като висши ценности.
За колко сребърника продадохте душичките си за да покварявате нашите!?!

08.08 2014 в 21:18

селянчета,това да се гавриш с жени не е мъжко..

08.08 2014 в 19:35

Това не е сексистко, а античовешко деяние. Можеше извършителя да е жена, а жертвата мъж. Не знам защо вкарват дебата в такова русло. Истината е, че тези мъже са изроди, защото такъв им е манталитета, а не защото са мъже. Аз също съм мъж, и не съм съгласен да ме приравняват към такива отрепки. Всъщност, дори не изгледах клипа. Стана ми много гадно, когато прочетох тази новина за заливането. Онзи може би не е знаел, че така може да убие бившата си приятелка. Все едно, това е ужасен случай, и реакцията на БХК е нелепа и обидна.

08.08 2014 в 19:35

Дебелос*ерливите нищоправляци от БХК не са пропуснали да си направят гнусния ПР чрез този случай!

08.08 2014 в 18:57

Случаят е криминален - това е работа за прокуратура, полиция.

Смятам че БХК с тези изказвания са проява на дискриминация. Т-е ако бях аз залетия и както е това момиче залятото според БХК еднакво ли трябва да е наказанието за извършителя да или не? Ако отговора е не тогава БХК иска опредерени хора са имат повече права от други т-е другите са малоценните ето това е проява на дискриминация. Т-е от къде накъде закона трябва да е различен ако потърпевшия е жена?! Законите трябва и са еднакви за всички. Да видят там какво пише в закона и да го приложат. Ако е прецедент има си законотворци да го броят като заливане със опасна течност от степен някаква си ... да го измислят нали това е работата на юристите-

08.08 2014 в 18:44

Тоняка дрисък ще викаш на тази дето те е изсрала! А където аз съм ходил ти само гледаш по телевизията. Айде чупка. Обидени били. Фактите не обиждат - фактите болят!

08.08 2014 в 18:36

българката като излезе в чужбина само й шарят очите като гледа портфейлите на "европейците" къде да си разчекне краката
====================================================
Ей xxx комплексиран дрисък, имам и дъщеря и съпруга, пътуват по света на места които ти на дали някога ще видиш, имат достойнство, аз също!!! А ти знаеш ли какво правиш? Обиждаш ни! Моля да се съпикясаш малко!Вижда се, че си дрисък, но моля те не обиждай достойните българки, като моята а и милиони други съпруги и дъщери, за да си почешеш самочувствието! Засега спазвам добрия тон!