И посланичката на САЩ взе присърце свободата на медиите

Мая Младенова 03 януари 2013 в 09:16 3136 3

Марси Рийс  Снимка: Сергей Антонов
Марси Рийс Снимка: Сергей Антонов

 

Новоназначеният посланик на САЩ у нас Марси Рийс ще следи изкъсо темата със свободата на медиите у нас, стана ясно от нейно интервю пред англоезичното издание "Вагабонд".

В него дипломатът посочи изучаването на медийната свобода у нас като един от основните приоритети на мандата си. Като друг важен акцент в работата си тя определи улесняването на бизнеса между български и американски компании.

Темата за медиите е от голямо значение от гледна точка на демократичните институции, казва посланик Рийс. 

Американската посланичка е поредният дипломат на голяма западна държава, който заявява, че отчита влошената ситуация със свободата на словото у нас. Преди нея загриженост изразиха посланиците на Германия, Франция и Холандия, а посолството на Ирландия бе домакин на дискусия за медийната независимост.

"Вече говорих с много журналисти. Опитвам се да следя случващото се в медиите. Мислим за много неща, когато става въпрос за свободата на медиите. Едното е, разбира се, че журналистите трябва да са отговорни, обективни и точни. Другото е, че те трябва да са свободни да пишат по каквато тема изберат", подчертава Рийс.

"Чувала съм информации за сплашване на журналисти, което води до налагане на автоцензура. Друго важно нещо е разследващата журналистика. Трябва да видим отговорна журналистика, основана на разследването на теми като корупцията и така нататък", посочва още американският дипломат.

България е добра дестинация за правене на бизнес. Тя е в Европейския съюз, има благоприятно географско положение, важно е да работим за създаването на добра атмосфера за предприемачите в България", отбелязва още посланик Рийс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!