Парадокс - журналистите в държавните медии са най-свободни

Мая Младенова 21 ноември 2012 в 12:46 3225 0

Журналистите в националното радио и телевизия (БНР и БНТ) се чувстват най-свободни в работата си.

Парадоксалната на пръв поглед ситуация разкрива проучване, проведено тайно и анонимно сред 22-ма журналисти в национални и регионални медии.

Обобщените данни от него съобщи Юлиана Методиева от Българския хелзинкски комитет на дискусия за свободата на словото "Медии без филтър", организирана от агенция БГНЕС. 

Няма свобода на медиите. Журналистите правят информация, която обслужва корпоративния собственик, е заключението на изследването.

"Сега държавните медии са по-свободни. Номер едно по свобода е БНР, БНТ също стои много добре, а от вестниците най-добре се чувстват работещите в "Дневник" и "Капитал", разкри част от изводите Методиева. 

Изследването е проведено тайно, за да се даде възможност на журналистите да коментират наистина честно ситуацията, в която работят, без да се притесняват за работното си място. В момента много от отговорите се редактират внимателно, за да няма издайнически елементи. След обработката, в края на месеца изследването ще бъде официално представено.

"За нас е абсурдно почти 6 години след началото на членството на България в ЕС да участваме в проект за свободата на словото. Но е въпрос на гражданска отговорност да участваме в натискането на паник-бутона, когато България е на последно място в ЕС по свобода на словото", с болка призна Аспарух Панов от фондация "Фридрих Науман".

 Борислав Цеков от Института за модерна политика нарече "безобразна практика" наливането на бюджетни пари от Евросъюза в медиите, за да се ползват държавните институции с медиен комфорт. Корпоративната цензура и медии обслужват частния интерес на олигарха си ни грубо погазват обществения интерес. Това е една медийна бухалка, която се използва за приватизационни сделки, екологични безобразия, обществени поръчки. Става въпрос за едно уродливо явление, което по префинен начин погазва свободата, защото в "корпоративните медии" по правило се прави и смислена журналистика и покрай нея се прокарват личните интереси, посочи Цеков.

Журналистът Никола Кицевски, дългогодишен и вече бивш зам.-главен редактор на вестник "Труд" коментира, че свободата на словото "умря на 14 декември 2010 година следобед", когато германската издателска компания ВАЦ се изтегли от българския пазар, продавайки вестниците "Труд" и "24 часа". Според Кицевски сделката е била сигнал за това, че в България вече от вестникарство не може да се прави бизнес и да се печелят честни пари. "Свободата на печата става все по-малка част от свободата на словото", коментира журналистът.

"Публична тайна е, че министри се обаждат в редакциите. Това е дефектна медийна демокрация", каза медийният експерт Иво Инджов. Той също заклейми като порочна практика финансирането на медии с държавни пари и посочи като конкретен пример министерството на Мирослав Найденов (МЗХ). "Големият проблем обаче е автоцензурата", смята Инджов. 

Обикновено на пангара са "Нова българска медийна група". Но защо да не говорим и за bTV, и за Иво Прокопиев, добави Иво Инджов.

Според експерта демократизираща роля в момента имат интернет медиите и това се е видяло ясно по време на няколко големи протеста.

"Не е редно да се разделят нещата. С кое друго в България не стана така, че да не стане и с медиите", риторично попита пиар специалистът Арман Бабикян. Според него едрият бизнес в България е властта. А журналистите са поставени пред избор: да работят за читателите си или за собственика си. "Това е изборът между салама и свободата. Много журналисти споделят, че ходят с отвращение на работа. Наясно са с по-пошлия си избор. Но знаят, че който "се обърка", си тръгва. А имат примерно деца и т.н.", коментира Бабикян.

"Хората вече не си купуват вестници, не искат да гледат и телевизия, защото не само не харесват лъжите на политиците, но не харесват и транспортното средство на тези лъжи. Но ако се отдръпнат от вестниците и телевизиите къде ще отидат? На жълтите павета", каза Бабикян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови