Холандският посланик: Нужен е критичен анализ на медийната ситуация

19 декември 2012 в 10:41 2062 1

Посланик Карел Ван Кестерен СНИМКА: БГНЕС
Посланик Карел Ван Кестерен СНИМКА: БГНЕС

В медийната среда в България със сигурност съществуват проблеми- висока концентрация на собственост на печатните медии, намалени бюджети за реклама, в резултат на което голяма част от рекламните приходи идват от държавата.

 Това заяви посланикът на Холандия у нас Н. Пр. Карел ван Кестерен в интервю за БГНЕС .

"Това създава рискове от известна зависимост и натиск върху независимостта на журналистите. Мисля, че държавата трябва да направи критичен анализ на тази ситуация и да предприеме подходящите мерки, за да гарантира, че плурализмът и свободата на медиите се спазват", препоръчва дипломатът.

"Не зная дали регулацията или саморегулацията са най-доброто решение на този проблем. Обсъждал съм въпроса с хора от медийните среди. Някои твърдят, че е необходима регулация, по-добри закони за медиите. Други нямат никакво доверие в законите. Смятам, че ние колективно трябва да обърнем внимание на този проблем. Еврокомисар Крус говори по въпроса, българският премиер заяви, че тя има право. Така че според мен диалогът трябва да продължи и България трябва да намери начини и средства да разреши този проблем", каза посланик Ван Кестерен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови