Глобиха Вулева с 500 лв. за разпалване на омраза срещу бежанците

OFFNews 16 септември 2015 в 11:44 8564 12

Комисията за защита от дискриминация установи, че водещата Албена Вулева и телевизия „Евроком” са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия чрез предаването „PSYCHOдиспансер”, излъчено през октомври и ноември 2013 г.

През този период бе и първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка.

Делото пред КЗД бе образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет (БХК).

„Това решение на КЗД е пореден израз на законовата защита срещу реч на омразата”, заяви адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

„В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза. КЗД продължава устойчивата си практика на санкциониране на такива правонарушения и обществената промяна идва. Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив”, допълни тя.

В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци” (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), „нашественици”, „алахолюбиви пришълци”, „разярени чернокожи иноверци”, „напористи, арогантни, изискващи и нахални”, „пропълзяващи в страната ни мохамедани”, „ислямисти”, „неука, черна, неблагодарна маса организми” и др.

В същите предавания тя определя ромите като „аборигенни кръвопийци”, „напаст” и „паразитиращи върху българското общество организми”. Според Вулева България е „бяла европейска и християнска държава”, „не е негърска държава“, „бялата раса има право на защита”, „срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани”, заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са „исторически обидни за българина”, че се задава „ново робство” и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като „ненормално”.

Със свое решение от 4 септември 2015 г. КЗД установява, че изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона. КЗД се произнася, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя.

Съгласно решението на КЗД „Евроком”, телевизията излъчила предаванията, носи отговорност за тях.

Комисията подчертава, че Законът за радиото и телевизията задължава всички доставчици на медийни услуги да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост.

КЗД налага на Албена Вулева глоба в размер на 500 лв., а на телевизия „Евроком” – имуществена санкция в размер на 1000 лв. Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката