Quantcast

Глобиха Вулева с 500 лв. за разпалване на омраза срещу бежанците

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2015 в 11:44 6781 12

Комисията за защита от дискриминация установи, че водещата Албена Вулева и телевизия „Евроком” са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия чрез предаването „PSYCHOдиспансер”, излъчено през октомври и ноември 2013 г.

През този период бе и първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка.

Делото пред КЗД бе образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет (БХК).

„Това решение на КЗД е пореден израз на законовата защита срещу реч на омразата”, заяви адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

„В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза. КЗД продължава устойчивата си практика на санкциониране на такива правонарушения и обществената промяна идва. Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив”, допълни тя.

В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци” (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), „нашественици”, „алахолюбиви пришълци”, „разярени чернокожи иноверци”, „напористи, арогантни, изискващи и нахални”, „пропълзяващи в страната ни мохамедани”, „ислямисти”, „неука, черна, неблагодарна маса организми” и др.

В същите предавания тя определя ромите като „аборигенни кръвопийци”, „напаст” и „паразитиращи върху българското общество организми”. Според Вулева България е „бяла европейска и християнска държава”, „не е негърска държава“, „бялата раса има право на защита”, „срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани”, заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са „исторически обидни за българина”, че се задава „ново робство” и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като „ненормално”.

Със свое решение от 4 септември 2015 г. КЗД установява, че изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона. КЗД се произнася, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя.

Съгласно решението на КЗД „Евроком”, телевизията излъчила предаванията, носи отговорност за тях.

Комисията подчертава, че Законът за радиото и телевизията задължава всички доставчици на медийни услуги да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост.

КЗД налага на Албена Вулева глоба в размер на 500 лв., а на телевизия „Евроком” – имуществена санкция в размер на 1000 лв. Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 17:19

@ БирникЪ: Да, аз ще ти кажа. Че по Закона за защита от дискриминация давността е 3 /три/ години, а той е специален спрямо ЗАНН и ЗЗД закон. :)

16.09 2015 в 15:05

Значи расисткото предаване е от октомври и ноември 2013 г. От тогава са минали 1 г. и 9 месеца. Съгласно ЗАНН:
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 77 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Изборния кодекс, Закона за политическите партии, Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, част втора, част втора "а" и част трета от Кодекса за социално осигуряване, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
..............."
ЗЗД
"Чл. 84. (1) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от определени от председателя на комисията членове на комисията.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Наказанията се налагат с решение на Комисията за защита от дискриминация, които могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Обжалването спира изпълнението на оспореното решение.
(3) За неуредените в този раздел въпроси се прилага Законът за административните нарушения и наказания."
--------------------------
Мунчо, нещо да кажеш ? Дали КЗД няма да го духа ?


16.09 2015 в 14:10

Тази не я харесвам изобщо, но не виждам да е казала нещо грешно... А да я глобяват, че казва истината нещо не върви.

16.09 2015 в 13:48

Право е момето.

Хората го подкрупят МАСОВО. Обаче власта НЕ ЧУВА ГЛАСА НАРОДЕН и иска да ни ЗАРОБИ с криво разбраната западняшка МУЛТИКУЛТУРАСТИЯ и ПОЛИТкурЕКТОРАСТИЯ.

ДОЛУ МАНГУСТИТЕ!

16.09 2015 в 13:35

Аз мразя циганите и останалите мангусти.И това не е език на омразата,а на истината.

16.09 2015 в 13:35

Аз мразя циганите и останалите мангусти.И това не е език на омразата,а на истината.

16.09 2015 в 13:10

"В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза"
Ами свободата на словото? Ако аз сега заявя "Аз мразя Хитлер" това език на омраязата ли е? Ще ме санкционират ли?

16.09 2015 в 12:50

- Алооо, БХК ли е ?
- Не, КЗД е.
- И на вас да ви е*а майката !

16.09 2015 в 12:23

"В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза"

Мразя ви и искам да умрете по най-мъчителния възможен начин, мръсни тоталитарни ислямокомунистически субчовеци.

"Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив”

Тоест открито си признавате как атакувате видими личности като Карбовски и Вулева за да сплашите останалите да не си изразяват мнението, тъй като не можете директно да осъдите 90% от хората. Открито възхвалявате налагането на пълзяща цензура въпреки желанията на обществото.

Да идва един нов Хитлер и да бъдете избити най-накрая, че вече не се търпи.