БНТ наела трима адвокати по делото на Валя Ахчиева на фона на милионите дълг

Вероника Шербанова 19 юни 2019 в 13:19 5785 1

Бившият шеф на БНТ Константин Каменаров е наел трима адвокати от външна кантора - "Попов и съдружници", за сумата от 2160 лева, за да защитават телевизията по делото срещу журналистката Валя Ахчиева, въпреки че в БНТ работят опитни юристи.

Разходът е направен на фона на информацията, че телевизията на практика е в състояние на фалит. Към момента БНТ има задължения в размер на около 37 млн. лева, като се очаква до края на годината бюджетният дефицит да нарасне до 44 млн. лева. 

Ахчиева депозира искова молба в Софийския районен съд, в която оспорва наложеното ѝ наказание "предупреждение за уволнение".

Предаването на Валя Ахчиева "Открито" беше свалено от ефир, преди да бъде излъчено разследване за незаконен бетонов център в сливенското село Ябланово. Ахчиева е изпратила писмо до БНТ, в което обяснява, че заради свалянето на предаването възнамерява в извънработно време и без трудово правоотношение да упражнява в медии, извън сектора на радиото и телевизията, правото да изразява и разпространява информация в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита от конкуренцията.

От телевизията обаче ѝ отговарят, че според договора ѝ не трябва да осъществява конкурентна дейност спрямо работодателя си, не може да е сътрудник в конкурентно на БНТ дружество, не може да предоставя на други организации факти и информация за БНТ, която ѝ е станала известна при изпълнение на служебните задължения в телевизията, а при покана за участие в предавания на друга медия трябва да уведоми прекия си ръководител и да получи неговото съгласие, независимо че предаването "Открито" в момента не се излъчва.

Разследването на Ахчиева обаче беше публикувано в редица електронни медии, след което ѝ е наложено наказанието "предупреждение за уволнение".

От БНТ обявиха, че предаването не е излъчено, защото Ахчиева е поискала независима лаборатория да извърши лабораторни изпитания на бетон за 960 лева с ДДС, без да получи задължителното предварително одобрение, като в резултат на това лабораторията е издала фактура, с която телевизията е задължена да изплати сумата.

„Това наказание е незаконно, защото аз не съм извършила нарушение, а съм изпълнила задължението си като разследващ журналист. Наказана съм заради това, че съм си позволила да се направи експертиза на бетон от един незаконен бетонов център. И една независима лаборатория да отговори на въпроса: Има ли опасност за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон? Не съм направила разход за БНТ, защото лабораторията е поискала да направи експертизата за БНТ безвъзмездно. Защото темата била от изключителен обществен интерес", коментира Валя Ахчиева в Софийския районен съд, където започна гледането на исковата ѝ молба.

"Аз съм наказана за това, че ако разходът би бил направен, то аз съм щяла да нанеса големи щети на БНТ с тази експертиза. Тя би струвала 800 лв. без ДДС. Но не е направен разходът", допълни Ахчиева.

"Толкова е нелепо и абсурдно наказанието ми, че веднага става ясно – бившият директор на БНТ Каменаров си е измислил юридически аргументи, за да обоснове едно свое субективно действие. Неговата лична цел е била да свали от екран предаването „Открито“ и моите разследвания. Това бе вътрешна политика на Каменаров в БНТ – да разчиства неудобните за него“, посочи тя.

Ахчиева подчерта, че е завела делото, за да бъде премахнато наказанието, а така и формалната предпоставка, която би попречила на новото ръководство на БНТ да върне предаването ѝ на екран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!