СЕМ ще сезира британския регулатор за „България, моя земя" на „Ал Джазира”

ОFFNews 06 януари 2016 в 17:54 6683 3

Мария Стоянова.

"СЕМ ще сезира британския регулатор за филма „България, моя земя" на телевизия „Ал Джазира”, заяви пред „Фокус” Мария Стоянова, член на СЕМ и официален представител на България в групата на европейските регулатори ЕРГА. 

Въпреки че телевизията е катарска, в Европа тя е регистрирана за излъчване във Великобритания и затова британският регулатор „Офком” ще бъде сезиран.

„Взехме решение с останалите членове на СЕМ в спешен порядък да прегледаме отново филма за съответствие с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги. Възнамеряваме в най-кратки срокове да се обърнем с писмо към нашите колеги във Великобритания. Ако те преценят, че има нарушение според техния закон, тогава ако бъде наложена санкция според британското законодателство”, допълни Стоянова.

Тя добави, че филмът буди подозрения за антинационални внушения, срещу които има установена практика за реакция.

„Досега ние не сме се възползвали от нея. За първи път тя беше използвана миналата година, когато балтийските държави възразиха срещу антинационално съдържание, дори антидържавно, разпространявано от руски телевизии, регистрирани именно във Великобритания и в Швеция в конкретния случай”, каза тя.

Тогава процедурата е отнела 6 месеца и Стоянова се надява за толкова време да има решение и по нашия въпрос.

Припомняме ви, че на 16 декември телевизия "Ал Джазира" пусна турския документален филм на Йелда Янат Багджи "България, моя земя". Историята в продукцията разказва за съдбата на турското население на Балканите и конкретно в България, за техните трудности и дискриминацията срещу тях.

Той предизвика сериозна обществена реакция в България, тъй като според него турците са били доминиращото население преди Освобождението на земята, "която днес наричаме България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!