Експерт: Филмът на Ал Джазира е активно мероприятие

OFFNews 23 декември 2015 в 10:30 8261 11

Снимка bTV

Филмът на "Ал Джазира" за България е много добре подготвено активно мероприятие. Филмът се появява точно след посещението у нас на Ахмет Давутоглу. Самият факт, че това посещение мина, че Давутоглу беше посрещнат много добре, даде възможност филмът да бъде излъчен.

Това обяви пред bTV експертът по антитероризъм Славчо Велков. 

Документалният филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", който беше излъчен по телевизия "Ал Джазира", разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време.

Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етнос.

Вчера стана ясно, че филмът е свален от ефир.

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи.

Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, категоричен е той.

Той подчерта, че практиката да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави.

Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени за повече тежест на твърденията.

Димитров допълни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче били верни.

През последните години в Турция беше създаден специален фонд, който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, подчерта Божидар Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!