Маратонът в Стара Загора завърши с рекорд на трасето

OFFNews Последна промяна на 11 април 2021 в 14:35 2418 0

С рекорд при жените и изключително силен резултат за сезона завърши Маратон Стара Загора 2021. Атлетката от Кения Наом Джабет грабна победата с 2.32:06 ч., резултат сред Топ 15 на европейска земя тази година.

Постижението поставя Старозагорския маратон сред петте най-бързи състезания при жените този сезон на континента.

Стартът в класическата дистанция бе даден от Красимира Чахова – зам.-кмет на Стара Загора и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“. Двамата поздравиха участниците, пожелаха им успех и подчертаха всеобщата амбиция Маратон Стара Загора да се разраства и надгражда всяка изминала година. За това говорят все по-добрите резултати, все по-големият интерес и все повечето участници.

Шестото издание на придобилата огромна популярност надпревара събра на старт близо 800 бегачи и отново се превърна в истински празник за града под мотото на веригата „Бягането като начин на живот“. Слънчевото време позволи на хората да излязат по улиците и булевардите и да приветстват атлетите.

При жените Джабет пое лидерството още от старта, като на 10-ия км водеше с близо минута, на 21-вия с 9 минути, а 5 км преди края преднината й достигна 12 мин. Междувременно най-опасната й съперничка Клементине Мукагадна от Уганда, получи тежка контузия в тазобедрената става, която я извади от състезанието. На финала Джабет счупи рекорда на трасето и събра овациите на многобройната публика.

При мъжете надпреварата бе далеч по-оспорвана, след като Джеймс Бармасай пое лидерството и до средата на дистанцията го поддържаше с преднина от 2 минути. После обаче Жан Симукека от Руанда предприе атака и започна да стопява разликата до лидера, а малко преди финала дори го изпревари. В крайна сметка победа за Симукека с 2.20:47 ч., точно една минута по-бавно от рекорда на маратона.

Шампионите бяха наградени с по 4000 лв., а Джабет грабна и специалния бонус от 1000 лв. за рекорд на трасето. Най-бързи от България по маратонската дистанция бяха Шабан Мустафа – четвърти при мъжете с 2.27:21 ч. и Христина Козарева – втора при жените с 2.46:33 ч. Те също получиха премии като най-бързи сред родните атлети, а Шабан Мустафа бе отличен и със специален бонус от организаторите.

Зрителите станаха свидетели на класно бягане с елитен резултат и в полумаратона. При мъжете шампионът Богдан Семьонович от Украйна финишира за впечатлявящите 1.05:47 ч., при дамите най-бърза бе Франсин Нийомукунзи от Бурунди с 1:13,10 ч. Състезанието бе валидно за държавно първенство по полумаратон, в него титлите грабнаха Исмаил Сенанджи от Евър Варна с 1.06:36 ч. и Маринела Нинева от Локомотив Дряново с 1.17:55 ч.

Български победи ознаменуваха и бягането на 10.5 км, в което най-бързи бяха параолимпикът Християн Стоянов с 32:38 мин. и Лиляна Георгиева с 39:45 мин. Призьорите бяха наградени от Красимира Чахова, Анатоли Илиев, легендарния стаер Евгени Игнатов, заслужилия треньор Динко Ганчев и представителят на БФЛА Антон Бонов. Успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км бяха отличени с много стилни медали за участие като спомен от събитието.

Организатори на Маратон Стара Загора са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Събитието се състоя при стриктно спазване на здравните мерки, поради което бе отменен масовият старт с традиционната детска надпревара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови