Падна световният рекорд в овчарския скок

OFFNews 18 септември 2023 в 19:46 7445 0

Арманд Дуплантис

Снимка Getty Images

Шведът подобри собственото си върхово постижение

Олимпийският шампион в овчарския скок Арманд Дуплантис спечели третия си пореден диамантен трофей в Юджийн, като го направи с нов световен рекорд от 6.23 метра. 23-годишният швед преодоля тази височина още от първия опит.

"Границата е все още далеч и се надявам да мога да продължа да скачам добре и да скоча по-високо. Но сега не мисля за нищо, просто се наслаждавам на този момент и на световния рекорд, който направих“, каза Дуплантис пред официалния уебсайт на Световната атлетика.

Предишният световен рекорд също принадлежеше на шведа: през лятото на 2022 г. на световното първенство в Юджийн Дуплантис достигна височина от 6,21 м. През февруари 2023 г. спортистът скочи 6,22 м на закрито.

Рекордът, поставен на последния, 14-и етап от Диамантената лига, стана седмият световен рекорд в кариерата на Дуплантис.

Световният сребърен медалист от Будапеща Джон Ърнест Обиена (Филипини) завърши втори с 5.82 м., а трети с 5.72 м. бе американецът Сам Кендрикс.

Световната шампионка в скока на дължина от Будапеща 2023 Ивана Вулета постигна драматична победа.

Сръбкинята взе петия си диамантен трофей, след като в последния си шести опит записа резултат от 6.85 метра.

Олимпийската и световна медалистка Есе Бруме (Нигерия) също завърши с 6.85 м., но остана втора заради по-слаб по сила втори опит. Американката Куаниша Бъркс зае третото място с 6.77 м (0.2 м/сек).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!