Забраниха на транссексуалните атлетки да участват в женските състезания

OFFNews 24 март 2023 в 08:16 5442 4

Лорд Коу

Снимка Getty Images

Лорд Коу

Международна асоциация на лекоатлетическите федерации забрани на транссексуалните жени да се състезават в женската категория на международни състезания.

Президентът на управителния орган Лорд Коу заяви, че от 31 март на транссексуални атлети, които са преминали през мъжкия пубертет, няма да бъде разрешено да се състезават в състезания от световната ранглиста за жени.

Ще бъде създадена работна група, която да извърши допълнителни проучвания на насоките за допустимост на транссексуалните.

"Не казваме "не" завинаги", каза той, цитиран от Би Би Си.

Съгласно предишните правила асоциацията изискваше от транссексуалните жени да намалят количеството на тестостерон в кръвта си до максимум 5 nmol/L и да останат под този праг непрекъснато за период от 12 месеца, преди да се състезават в женската категория.

Лорд Коу допълни, че решението е било "ръководено от главния принцип, който е да се защити женската категория".

Той отбеляза, че в момента няма транссексуални атлети, които да се състезават на международно ниво.

"Решенията винаги са трудни, когато са свързани с противоречиви нужди и права на различни групи, но ние продължаваме да сме на мнение, че трябва да запазим справедливостта за женските атлети над всички други съображения", каза лорд Коу.

"В това отношение ще се ръководим от научните данни за физическите постижения и предимствата на мъжете, които неизбежно ще се развиват през следващите години. Когато се появят повече доказателства, ще преразгледаме позицията си, но вярваме, че почтеността на женската категория в леката атлетика е от първостепенно значение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1241

4

БотоксПутю

24.03 2023 в 15:04

Спомням си по времето на соца мъжките гласове на тъпканите с анаболи безаналоговите плувкини от ГДР.

14048

3

voododoll

24.03 2023 в 09:28

То хубаво, ама не е само тестостерона. А костната плътност, а мускулните възможности. Един мъж превъзхожда значително всяка жена от собствената си категория, и това беше доказа ноееднократно последните години, независимо от нивата на тестостерона.
Природата не можеш да я промениш, независимо колко ти се иска.

245

2

Джендо Джедев

24.03 2023 в 09:20

Крайно време беше!

22548

1

dolivo

24.03 2023 в 08:52

Браво, посъбудиха се комай

 
X

Елена, която върна наградата