Световната атлетика вади пари за украинските спортисти

Димитър Андреев 08 май 2023 в 20:57 1118 2

Ярослава Магучих

Снимка Getty Images

Ярослава Магучих е една от водещите украински атлетки

Десетки украински лекоатлети и треньори, които се подготвят за Световното първенство през август, могат да получат финансиране за тренировъчни лагери, съобщиха от Световната атлетика.

Международната федерация ще инвестира 190 хиляди долара и ще даде приоритет на подмяната на оборудването за овчарски скок, дисциплината на украинската легенда Сергей Бубка, което беше унищожено при руските ракетни атаки, пише ДПА.

Колеж в Бахмут, кръстен на Бубка, който е вицепрезидент на Световната атлетика, беше част от спортен комплекс, включващ стадион с писта и закрита зала, който беше унищожен по време на ожесточените боеве там през последните месеци, казаха от националната федерация по лека атлетика.

"Това беше единственият център, където атлетите можеха да провеждат тренировъчни лагери по всяко време на годината. Сега в Бахмут не е останало нищо", пишат украинските официални лица до Международната федерация.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу обеща преди шампионата на планетата от 19 до 27 август в Будапеща да направи "всичко по силите си, за да помогне на атлетиката в Украйна да оцелее и да се възстанови".

"Умишленото унищожаване на украински лекоатлетически съоръжения също е и сериозна атака срещу достъпността на нашия спорт", каза Коу в изявление.

Международната федерация изключи атлети и длъжностни лица от Русия и от нейния военен съюзник Беларус по време на войната и се очаква двете страни да пропуснат предстоящите стартове. Те също така не участваха на Мондиала в Юджийн (Орегон) през миналата година. Позицията на централата е най-силната сред олимпийските спортове, докато Международният олимпийски комитет настоява ръководните органи да намерят начини за завръщането на представителите на Русия и Беларус с неутрален статут преди Летните игри в Париж 2024.

Украйна имаше отбор от 22 спортисти на Световния шампионат в САЩ пет месеца след началото на войната. Медали бяха спечелени в скока на височина - сребро за Ярослава Магучих при жените и бронз за Андрий Проценко при мъжете.

"Искаме да сме сигурни, че украинските спортисти имат същата възможност да се състезават и да успеят и тази година", каза Коу.

До 100 души в украинската атлетика може да се нуждаят от финансова подкрепа тази година, съобщиха от Световната централа, включително за пътуване и настаняване на елитни атлети на тренировъчни лагери през следващите три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

08.05 2023 в 23:35

Скоро Бахмутксият стадион ще се построи наново.

2550

1

alfakentavur

08.05 2023 в 21:47

Орките нямаше да видели и половината медали на СССР1 без спортистите от Украйна.