Хванаха с допинг победителите от Софийския маратон

OFFNews 18 ноември 2020 в 14:38 4532 0

Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете - украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи - са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit (AIU).

Юсеф Сбаи финишира заедно със сънародника си Радуан Нуини с рекорд на трасето от 2:13:03 часа. Сбаи е победител и в маратона на Варна, който се състоя няколко седмици след софийския. Той дори спечели джакпота на родната верига от маратони, а сега трябва да връща 15 000 лева.

Хапилина също преодоля най-доброто постижение на маратона с време от 2:27:59 часа. След нея се наредиха кенийките Джабет Наом и Синтия Косгей.

Според изискванията на титлата "Бронзов етикет" осигуряваме международен допинг контрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието", казват от организацията на маратона.

Тази година Софийският маратон беше белязан и от един неприятен инцидент. Още в първите метри след старта мъж изблъска умишлено и грубо една от елитните спортистки - Оливера Йевтич от Сърбия. След удара Йевтич не продължи бягането.

Самоличността на агресора беше установена по-късно - Боян Вачев. Той дори финишира на маратона, но не беше открит веднага след състезанието.

Организаторите обясниха, че случаят е прецедент, а прокуратурата се самосезира и възложи проверка за извършено престъпление от общ характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови