Звезди от десет театъра откриват "Януари" - фестивал на българската драматургия

Нов театър НДК събира най-добрите български камерни продукции от Иван Вазов до Иван Кулеков

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 11:07 3295 0

Драматургичната българска класика "Януари" на Йордан Радичков дава името на новия театрален фестивал, чието пилотно издание се открива на 12-ти януари в Нов театър НДК с пиесата „Гарванът“ на Калина Попянева, продукция на Театър 199.

В театралната януарска палитра блестят имената на автори като Иван Вазов, Елин Пелин, Яворов, Димитър Димов, Валери Петров, Иван Кулеков, Алек Попов, Елена Алексиева и Александър Урумов. Зрителите ще могат да се насладят на вдъхновената игра на Теодора Духовникова, Калин Врачански, Николай Урумов, Димитър Живков, Яна Титова, Иван Радоев, Ивайло Захариев и други. Изискването към участващите постановки е да бъдат от или по произведения на български автори.

Съставът на журито по селекцията за първото издание на "Януари" през 2017 ще бъде обявен дни преди откриването на фестивала. Тогава ще станат ясни и всички подробности по регламента,категориите и наградите.

Радичковият 'Януари' съдържа в себе си цялата българска зимна вселена, когато полската работа е отдавна свършена и е настанало царството на приказките, легендите и митовете. В онзи месец, „най-българския от всички месеци, когато… на всяка порта стърчи по една сврака“, а „вълци прокарват сватбарски пъртини“ в Нов театър НДК си дават среща четири театъра от София, четири- от страната и две частни театрални трупи.

Билетите за всички представления са на стойност 12 лв и 14 лв и вече могат да бъдат закупени от Билетен център НДК и Ticketportal.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови