'Заедно': Празник на общностите ще се проведе в София

OFFNews 02 октомври 2020 в 15:55 1759 0

На 03.10.2020 от 10.30 часа на стадион Атанас Михайлов в кв. Орландовци ще се проведе Празник на общностите "Заедно", организиран от Фондация „Конкордия България“ по програма Социални иновации на Столична Община.

Празникът ще приветстват инж. Тодор Кръстев – кмет на Район Сердика и г-жа Стела Гачевска – Изпълнителен директор на Фондация „Конкордия България“.

Под все още топлещите лъчи на слънцето се организира празник на общностите, празник на общото между хората. Загърбват се различията и се дава изява на талантите, на общите интересите, на любовта към музиката, танците и игрите. Събират се малки и големи, млади и стари. Очакват се повече от 100 деца и семейства от квартала, както и млади мигранти от РПЦ Военна рампа.

Район Сердика е квартал, в който съжителстват различни групи на нашето общество. С този празник се дава възможност на всички да се включат – да бъдат заедно, да играят и да се забавляват заедно. Празникът на общностите е стъпка към опознаването, към преодоляване на предразсъдъците и приемане на различията.

Във времето на социална изолация наблягаме на факта, че всъщност това, което ни обединява е по-голямо и по-значимо от това, което ни разделя.

В програмата:

- Сцена на талантите с народни и индийски танци, изпълнения на акордеон и китара, демонстрации
по хандбал

- Викторина за малки и големи с награди

- Състезателни и щафетни игри, в които да се включат децата и техните родители.

Партньори по проекта са Читалище „Васил Левски 1928“ – район Подуяне, 59-о ОУ Васил Левски, район Сердика, Държавна Агенция за Бежанците, Международна организация по миграция, Български Младежки Форум.

С реализацията на Празник на общностите се цели поставянето на основите за интеграция и социално включване на уязвими групи от Североизточния район на София. Целите на проекта са: Постигане на социална интеграция между уязвимите групи и социално изолирани групи – ромите, хората с увреждания и другите жители на района, чрез един общ празник на общностите; Преодоляване на чувството на страх у едните и другите, чрез възможност да се опознаят и да научат повече един за друг и най-вече чрез включване в съвместни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови