Вход свободен за концерт на Софийски солисти. Ще свирят Паганини, Чайковски и Менделсон

OFFNews 05 януари 2023 в 12:42 2666 0

Софийски солисти

Снимка Софийски солисти

Софийски солисти

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще изнесе първия за годината си концерт на 11 януари от 19 часа в зала „Концертна“ на Централен военен клуб, съобщиха организаторите на събитието от Общински културен институт - Дом на културата "Красно село".

В програмата под диригентството на Константин Добройков ще бъдат изпълнени „Вариации „Мойсей“ на Паганини (солист Павела Занева), „Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър“ на Менделсон (солисти Зорница Иларионова и Мартина Табакова) и „Серенада за струнен оркестър“ на Чайковски. 

Входът за концерта е свободен.

Ансамбъл „Софийски солисти“ миналата година отбеляза 60-годишен юбилей.

Искате да знаете повече?

На 19 март 1962 г. се е състоял първият публичен концерт на „Софийски солисти” (тогава - „Софийски камерен оркестър”). Няколко години по-късно съставът избира името „Софийски солисти”. Необходимо е било да мине време, да се потвърдят успехите, да се докаже, че всеки член на състава може да бъде и солист, разказват от екипа на ансамбъла. 

Още в първия концерт, дирижиран от Михаил Ангелов, се уточняват идеите за организация на работата, критериите за професионален подход в състава, за избора на репертоар и правилата на творческото ежедневие. През първите 16 години съставът, ръководен от Васил Казанджиев, се утвърждава като „марка за качество” в България и по света. Столична община приютява под крилото си ансамбъла и му създава условия за ежедневна работа. След Васил Казанджиев щафетата поема Емил Табаков. Увеличава се броят на концертите и записите, разширява се географският обхват на концертите – няма континент, който „солистите” да са пропуснали. От 1988 г. досега ръководството на ансамбъла поема Пламен Джуров. Разширява се стиловият облик на репертоара и сътрудничеството с всички утвърдени български солисти, хорове и задгранични солисти. „Софийски солисти” са референция за качество и в България, и по света. През всичките тези 60 години членове на ансамбъла са само 47 български инструменталисти, което доказва стабилност и приемственост на поколенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!