Варна няма да обжалва номинацията на Пловдив за Евростолица на културата

Калоян Константинов 11 септември 2014 в 19:21 6348 4

Отляво-надясно: Биляна Раева, Петра Димитрова и ръководителката на комитета Десислава Георгиева.

Снимка Topnovini

Отляво-надясно: Биляна Раева, Петра Димитрова и ръководителката на комитета Десислава Георгиева.

Варна няма да обжалва номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, съобщи пред OFFNews заместник кметът на морския град Пламена Маринова.

"Толкова се спекулира по въпроса. Не знам защо и откъде тръгна темата за обжалване. В никакъв момент темата за обжалване не е повдигана и коментирана от Община Варна или от представителите на инициативния комитет "Варна 2019". Медиите започнаха да подклаждат вражда за конфликт на интереси. Много сме огорчени, защото всичко беше изключително честно. В крайна сметка каузата е един български град да стане Европейска столица на културата", коментира Маринова.

Петра Димитрова, член на инициативния комитет на морския град за кампанията Европейска столица на културата 2019, също е категорична, че думите за обжалване са били извадени от контекста.

"Вчера на пресконференцията на екипа на „Варна 2019“ - на въпрос какво следва от тук нататък, беше дадено обяснение по принцип каква е процедурата, която трябва да бъде измината от решението на журито до гласуването в Европейския парламент. Това, което беше казано на журналистите, е, че трябва да излезе докладът и че ако имаме възражения по него, може да направим нашето обжалване, което е абсолютно нормално в рамките на процедурата", коментира за OFFNews Димитрова.

От "Варна 2019" изчакват доклада на Министерството на културата, защото "искаме да работим действително с факти и с официални становища", а не със спекулации, тиражирани по медиите".

Димитрова не отрече, че ако бъдат открити нередности в доклада на Министерството, Варна ще обжалва номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, но засега няма предприети такива действия.

"Мисля, че всеки един град, който участваше в тази надпревара, би поставил на обсъждане как да защити кандидатурата си", каза тя.

Петра Димитрова заяви, че работата на инициативния комитет е била да дава предложения какво да се направи в града, за да бъде подкрепена кандидатурата му. Членовете на комитета обаче нямали точна представа какви пари са били отпуснати и похарчени за кампанията, чиито съветници те са били:

"Това е въпрос, на който могат да отговорят колегите от общината. Аз съм член на екипа, но тъй като принципал на кандидатурата е Община Варна, би трябвало да Ви даде отговор общинската администрация. Техните отчети са публични. Затова има хора, които отговарят за тези неща, имаме лидер на екипа, който е служител на Община Варна, има ресорни дирекции, които отговарят за това, те ще дадат точна информация".

Зам.-кметът на града Пламена Маринова потвърди, че финансовият отчет за кампанията на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 не е работа на комитета и че те имат представа, но не и точни данни колко пари и за какво се похарчени.

Отчетът ще бъде публикуван до вторник следващата седмица на сайта на Община Варна, увери тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови