Варна обмисля да обжалва избора за Европейска столица на културата

OFFNews 10 септември 2014 в 22:13 7633 10

Църквата „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Снимка Wikimedia.

Църквата „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Екипът, който работи по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г., може да обжалва предварителната победа на Пловдив, който получи най-много гласове от международното жури, съобщи началникът на отдел “Фестивали и програми” в морския град Десислава Георгиева, която е и участник в инициативния комитет “Варна 2019”, цитирана от в. "Труд".

“Изчакваме да излязат мотивите на журито, за да преценим. В публичното пространство излязоха информации, в които се твърди за обвързаност между отговорни фактори в Министерството на културата и членове на журито с кандидатурата на Пловдив. Но са непотвърдени на този етап”, заяви Георгиева, но без да назове точни имена.

Варненци посочиха, че Пловдив е включил в концепцията си и ромския квартал "Столипиново", което представлявало социален елемент - нещо недопустимо по регламента на процедурите за спазване.

От екипа на морската столица може да протестират или пред родното Министерство на културата, или направо пред Брюксел.

Крайният избор за Европейска столица на културата ще бъде гласуван от ЕС през месец май 2015 г. Постоянният представител на Варна в Европа - Биляна Раева, заяви, че ако се реши да се оспорва на избора, тя ще работи в тази посока, тъй като е регистриран лобист в Брюксел.

2019 година ще има 2 европейски столици на културата - италианска и българска. Международно жури, съставено от 7 чужденци и 6 българи, определи Пловдив да бъде номинираният български град. Оспорването на решенията за културни столици не е прецедент, но то беше нещото, което министърът на културата Мартин Иванов се стремеше да избегне по всякакъв начин, като заяви, че е накарал кметовете на 4-те български града да обещаят, че няма да оспорват решението на комисията.

В Италия един от градове обжалва дори и първоначалната селекция на градовете на Ботуша. По тази причина и италианската номинация ще стане известна през октомври.

Членовете на екипа на варненската кандидатура са категорични, че Пловдив, както и всички останали български участници са достойни за титлата. От “Варна 2019” все още не могат да кажат колко пари и за какво са похарчени в процеса на работа по кандидатурата на града, тъй като финансовите отчети не били готови. Единствената ясна сума към момента е възнаграждението на британеца сър Робърт Скот, който е получил хонорар от 50 000 лв. като консултант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!