Quantcast

Варна обмисля да обжалва избора за Европейска столица на културата

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2014 в 22:13 6769 10

Църквата „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Снимка Wikimedia.

Църквата „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Екипът, който работи по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г., може да обжалва предварителната победа на Пловдив, който получи най-много гласове от международното жури, съобщи началникът на отдел “Фестивали и програми” в морския град Десислава Георгиева, която е и участник в инициативния комитет “Варна 2019”, цитирана от в. "Труд".

“Изчакваме да излязат мотивите на журито, за да преценим. В публичното пространство излязоха информации, в които се твърди за обвързаност между отговорни фактори в Министерството на културата и членове на журито с кандидатурата на Пловдив. Но са непотвърдени на този етап”, заяви Георгиева, но без да назове точни имена.

Варненци посочиха, че Пловдив е включил в концепцията си и ромския квартал "Столипиново", което представлявало социален елемент - нещо недопустимо по регламента на процедурите за спазване.

От екипа на морската столица може да протестират или пред родното Министерство на културата, или направо пред Брюксел.

Крайният избор за Европейска столица на културата ще бъде гласуван от ЕС през месец май 2015 г. Постоянният представител на Варна в Европа - Биляна Раева, заяви, че ако се реши да се оспорва на избора, тя ще работи в тази посока, тъй като е регистриран лобист в Брюксел.

2019 година ще има 2 европейски столици на културата - италианска и българска. Международно жури, съставено от 7 чужденци и 6 българи, определи Пловдив да бъде номинираният български град. Оспорването на решенията за културни столици не е прецедент, но то беше нещото, което министърът на културата Мартин Иванов се стремеше да избегне по всякакъв начин, като заяви, че е накарал кметовете на 4-те български града да обещаят, че няма да оспорват решението на комисията.

В Италия един от градове обжалва дори и първоначалната селекция на градовете на Ботуша. По тази причина и италианската номинация ще стане известна през октомври.

Членовете на екипа на варненската кандидатура са категорични, че Пловдив, както и всички останали български участници са достойни за титлата. От “Варна 2019” все още не могат да кажат колко пари и за какво са похарчени в процеса на работа по кандидатурата на града, тъй като финансовите отчети не били готови. Единствената ясна сума към момента е възнаграждението на британеца сър Робърт Скот, който е получил хонорар от 50 000 лв. като консултант.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2014 в 10:01

Хубава работа ама варненска...

11.09 2014 в 10:54

Аз съм от Варна, но се радвах много, че Пловдив спечели. Варненци най-добре от всички знаем, че назначенията на важни постове на хора които не заслужават води до разруха и насилие. Срам ме е от трите парашутистки, които май се опитаха да отклонят вниманието от липсващите пари с това обвинение. Радвам се, че вниманието се фокусира върху тях.
Кой лобира те да вземат половин милион от общината и да го управляват непрозрачно? И да знаете връзката е доста по-пряка от майката на служителка на ЕДНО, която компания пък съдействала на Пловдив за кандидатурата.

11.09 2014 в 09:31

mutrite pak se ostraha, a sega piskat...

11.09 2014 в 08:19

Да го е срам човек да каже, че е от Варна.Крадоха та крадоха за т.н. концепция, а сега щяли да обжалват.В Пловдив съхраниха духовния и културния живот в града и спечелиха достойно. Във Варна нищо читаво не остана.ТМПЦ-то е в ръцете на блондинка в пълния смисъл на думата. А за сателитите на организационния комитет - дългокоси и брадати дето се облажиха с по 100-тина хилядарки и сега надават вой, няма какво и да говорим.

11.09 2014 в 06:26

Варна - столица на ТИМ, в която руската реч преобладава, надписите по магазини и капанчета са на руски, улиците и хигиената са в окаяно състояние, за Аспарухово и Максуда де не говорим, се напъва за културна столица- срамота. Едно море, драги варненци, не стига. Огледайте се в какво превърнахте Златни пясъци, св. св. Константин и Елена - пълен кич.
ВЪЗСТАНОВЕТЕ ДОСТОЙНСТВОТО НА ВАРНА, ПРОГОНЕТЕ ПРОДАЖНИТЕ СИ КМЕТОВЕ,слуги на ТИМ и тогава кандидатствайте за културна столица. ФИЛИБЕТО СИ ЗАСЛУЖАВА.

11.09 2014 в 01:19

Варненци имат самочувствие без всякакво покритие!Никакво достойнство не се демонстрира по начина,по който смятат да отговорят! В моите очи градове като В.Търново,Русе и Пловдив са далече напред!

10.09 2014 в 23:31

Би било недостойно поведение ако го обжалват. Те с едно дере не могат да се справят... каква столица сънуват.

10.09 2014 в 22:43

Ех, Варна, Варна! Дори достойнство нямате да загубите! Срам нямате, че дарихте "образователен" министър, говорещ на диалект /Клисарова/, че ставахте нарицателно за мутри /ТИМ/, че човек не може да мине по тъмно по главната улица, защото рискува да си счупи краката в мраморите от бай-Тошово време, че надписите по магазините-бараки са на руски! Каква култура можете да дадете на Европа?!?

10.09 2014 в 22:41

Варна, за съжаление , отдавна загуби правото си да се нарича столица на каквото и да било.Градът в момента е в толкова окаяно състояние че по всякакъв начин избягвам да пътувам натам.Лично аз се надявах Велико Търново да стане, тъй като по мое скромно мнение е най-заслужил.

10.09 2014 в 22:33

Хубава работа ама българска ...