Украинската песен за Евровизия 2016 нападна Русия (видео)

Последна промяна на 23 февруари 2016 в 18:02 12356 9

Джамала.

Украйна избра своя представител на тазгодишната Евровизия, която ще се проведе през май в Стокхолм, Швеция.

Това е татарската певица от Кримския полуостров - Джамала, с нейната песен "1944". Текстът на творбата обаче е меко казано политически обременен, особено като се има предвид произходът на изпълнителката.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат... / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието. Предстои да разберем какво ще се случи.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.

Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2016 в 20:52

Това означава ли, че демонократите одобряват участието на татарите в подкрепа за Нацистка Германия през Втората световна война? Просто питаме?

23.02 2016 в 20:51

Навсякъде другаде тази новина е озаглавена като

"Русия нападна и Евровизия"

23.02 2016 в 19:57

Смешно и трагично ми е когато СССР се свързва с Русия. Да напомня ли че Сталин е ГРУЗИНЕЦ, Хрусчов е УКРАИНЕЦ :) Да напомня ли че СССР бе ФЕДЕРЦИЯ от няколко НАЦИИ, а не РУСКА държава. Ма то преди да се пише, трябва да се чете. Съветска Русия, Боже слез и си прибери версиите. И понеже говорите за СССР като за Русия, да ви информирам ли че огромна част от военната инфраструктура и промишлен комплекс бе ИЗВЪН РУсия. След разпада на СССР през 1991г. се оказа че в Русия се намира 20% от целият промишлен комплекс на СССР. Така че айде моля, ако ще се говори за злизните на СССР на подсъдимата скамейка да са- Литва, Латвия, Естония, Украйна, Беларус, Русия и т.н. съветски републики. А не да се обвинява Русия

23.02 2016 в 19:24

Защо пък Русия? Сталин е грузинец

23.02 2016 в 18:49

"Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия"

Изселването на татарите, както и пълните избивания, безобразия и свинщини, на които са подложени, е ФАКТ. Татарите никога няма да го забравят, нито ще простят на съветска Русия и нейните наследници в лицето на разни кагебесйски полковничета и неуспели бивши разузнавачи. Колкото до "подкрепата за нацистка Германия" - ОФФнюз, ще е добре първо да потърсите по-безпристрастни източници на информация, преди да пишете такива неща уж че са факт. Аз не съм убеден, първо, че това е вярно - според мен татарите са изселени, защото са мюсюлмани. А оправданието "подкрепа за фашистите" в ония години е прилагано масово за всеки който не харесва на чичкото с мустаците - например, всеки попаднал под немската окупация (което са огромни територии) се е смятал автоматично за предател, и руските войски при "освобождаването" систематично са избивали собственото си население, защото... защо? Ами защото са били много виновни! Да! Вината им е била в това, че е ТРЯБВАЛО да бъдат разстреляни от немците, обаче не са били разстреляни, "СЛЕДОВАТЕЛНО" щом са останали живи, не може да не са предатели... С извратената си логикат комунистическа гьонсуратлива, тия излязоха по-големи фашисти дори и от самите фашисти - нещо, което само по себе си е доста трудно!...

23.02 2016 в 18:41

Покрайна да направят песен за избиването на милиони поляци,руснаци и т н от изрода бандер !!!

23.02 2016 в 18:29

Ако имаше такава песен за България сега щеше да е Швейцария.

23.02 2016 в 18:04

Супер. Да стискат палци с тази песен да спрат потъването на БВП-то, сериозната инфлация и рекордната за Европа корупция :)