Украйна спечели Евровизия с песен срещу Русия, България е на 4-то място

Последна промяна на 15 май 2016 в 01:43 97765 63

Украйна спечели Евровизия 2016 с песента "1944". България, представена от Поли Генова с песента “If love was a crime”, завърши на 4 място. Това е най-добрият резултат на страната ни досега, през 2007 г. Елица и Стунджи се класираха пети с песента "Вода". 

Джамала, която победи, е татарска певица от Кримския полуостров. Нейната песен предизвика полемика дали е редно да се състезава, защото текстът на творбата й е меко казано политически обременен, което е забранено за конкурса.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат... / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.

Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

България зае четвъртото място в общото класиране със 180 точки от зрителите и 127 от професионалното жури. Малко преди старта на финала Генова пусна видео обръщение към своите фенове и българските политици.

"Използвам трибуната на социалните мрежи, за да призова за нещо много важно. Знам, че много хора ще могат да го видят и чуят днес. Призовавам всички български политици да запазят правото на глас на българите в чужбина и те да имат право да гласуват за собствената си държава", написа тя.

България беше на финал на Евровизия и през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) се класираха на пето място.

На големия финал гласуваха абсолютно всички държави-участници в песенния конкурс. По този начин за страната ни ще могат да дадат вота си 40 страни, имащи право – Армения, Австралия, Австрия, Азербайджан, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Грузия, Германия, Великобритания, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Испания, Швеция, Холандия и Украйна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1884

63

Nimart

16.05 2016 в 23:36

Когато непознатите идват,
Идват в твоя дом.
Убиват всички ви
И казват:
Ние не сме виновни,
Не сме виновни.

1696

61

Санд

16.05 2016 в 17:43

Защо песента е 1944?
Не трябваше ли да е 1240-1944?
Руската политическа система е наследена от предците на Джамала - Златната орда. Чингис Кхан, Владимир Илич, Коба.... Каква е разликата?
Каквото посееш това ще пожънеш или как беше там с попарата...


52633

60

Red or Dead

16.05 2016 в 00:07

Не , при мен отчита само 1 +, затова си помислих, че Професора има същия проблем но се чуди каква е причината, затова попитах в прав текст, но след като днес ми се случи на три пъти и 2 след две излизания и логване отново се оправи, значи това е.

А твоя случай,е друг, в момента който ти чукаш, системата регистрира и действие на друг в този момент, което си е нормално!

18399

59

Izalina

16.05 2016 в 00:02

"увеличава САМО с...1"

А дали забеляза, че успоредно с това отчита и (-) ?

Или някой донастройва нещо в момента, или има бъгче. Понеже съм наивитет, нали, не смея да предполагам специален флаг за автоматичен генератор на кофти вот дет трябва ;) нищо, че не се отразява на общия рейтинг. Засега. Уж.
Сичко е честно.
Да заповяда наказателят :)

52633

58

Red or Dead

15.05 2016 в 23:54

“““““Еми как ПО-ЯСНО от това бе? Виждам по резултата, че съм бил донякъде ПРАВИЛНО РАЗБРАН. Тука БУРЖОАЗНИЯТ ИНДИВИДУАЛИЗЪМ не върви.““““““““Аз попитах тогава какво имаш предвид, защото преди това ми направи впечатление няколко пъти, че като цъкна на някой, вместо 4 точки се увеличава САМО с...1, помислих, че нещо ми лагва нета, защото обработвах един концерт с една програма, както и да е, сега разбрах, преди малко на четерима от вас ми отчете само по....1...ОТНОВО!Реших да пробвам да изляза от акаунта и да се логна отново и системата пак заработи...нормално!

18399

57

Izalina

15.05 2016 в 23:34

Ми да. Пък те с ... Арарат. Балъци :)

В десетката!

66795

56

El Commandante

15.05 2016 в 23:29

Хаха, Карбовски-както обикновено-великолепен: "Ако Украйна и победата й бяха истински, трябваше Армения да участва на Евровизия с песента "1915", в която се пее: "...Геноцид, геноцид, шакадъм шакадъм".

Чекедаут!

18399

55

Izalina

15.05 2016 в 22:53

"ОТДЕЛНАТА МУЗИКАЛНА РУБРИКА"

Подкрепям с 2 ръце