Театър от цял свят гостува в България

ОFFNews Последна промяна на 22 май 2015 в 14:18 2438 0

Снимка от "Жизнено пространство".

Представления на Пипо Делбоно, Театър „Мюнхнер Камершпиле”, Якоп Албом и Луис Марафа идват на деветото издание на „Световен театър в София“ и "Варненско лято" от 5 до 15 юни.

От 2007 г. „Световен театър в София” превръща столицата в домакин на световни театрални заглавия, част от репертоара на едни от най-интересните чуждестранни театри.

Деветото издание на международната платформа ще се проведе от 5 до 15 юни 2015 г. и включва четири представления и две съпътстващи събития. За първи път в България ще гостува спектакъл на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно - „Орхидеи“.

В програмата на „Световен театър в София“ са и холандското представление „Жизнено пространство“, вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън; танцовият спектакъл „Дистанция“, с номинация за най-добра хореография в Португалия; уъркшоп, воден от създателя на „Дистанция“ - Луис Марафа; спектакълът „Юда“, продукция на Театър „Мюнхнер Камершпиле“ и кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“ със специално участие на режисьора на спектакъла Йохан Симонс и гостът – проф. Грегор Вурст, работил активно върху превода на смятаното за изгубено Евангелие от Юда.

Всички представления ще са със субтитри на английски и български.

Италианският "Орхидеи" ще може да бъде видян в София на 5 юни в Младежки театър „Николай Бинев“ от 19:00 часа. Билети има на касата на Младежкия театър и онлайн на theatre.bg.

Във Варна постановката ще може да се гледа на 7 юни в Драматичен театър - сцена „Филиал” от 20:30 часа.

„Орхидеи“ е дълбоко духовно изследване на чувството за загуба, вдъхновено от личната биография на Пипо Делбоно, един от най-необичайните италиански режисьори. Случки от живота му се преплитат със спомени за неотдавна починалата му майка и разсъждения за потока на съществуването. Личните преживявания са отразени в цитати от световната литература, киното и фотографията. Представлението изгражда емоционално въздействаща естетика в хипнотично съчетание на думи, образи, жестове и музика. Френското списание Танц го нарежда сред най-добрите спектакли за 2014 г.

„Жизнено пространство” пренася атмосферата от немите филми на театралната сцена. То пленява с абсурдистки хумор, впечатляваща акробатика, технически виртуозно актьорско изпълнение. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер на фарса и физическата комедия от нямото кино. 

Режисьорът Якоп Албом е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. Той разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно. Творчеството му е силно свързано с образността и логиката на сънищата, създавайки театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, той работи в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства.
Представлението „Жизнено пространство” е отличено с много международни награди.

Гледайте постановката в София на 11 юни в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – 19:30 часа. Билети може да закупите на касата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и онлайн на tickets.satirata.bg

Във Варна очаквайте постановката на 9 юни 2015 г., Драматичен театър - Основна сцена - 20:00 часа.

„Хората са склонни да поддържат определена дистанция между себе си и другите. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е ключова величина за съвременното общество”, твърди американският антрополог Едуард Хол.

„Дистанция” на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки. Колко е общоприетата дистанция и как може да се измери отдалечеността между двама души? Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай присъстват двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, диалог и емоции - парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

Спектакълът е част от платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа” и управлявана за България от Derida Dance Center.

Може да го гледате в София на 12 юни в Театрална работилница „Сфумато“ - 19:00 часа. Билети на касата на Театрална работилница „Сфумато“ и онлайн на boxoffice.bg.

На 11 юни в Професионалното работно ателие Derida Dance Center от 10:00 до 14:00 часа Луис Марафа ще проведе работно ателие с професионални танцьори по съвременен танц. Участието е безплатно. Предварително записване на става на www.derida-dance.com.

Във Варна шоуто може да бъде гледано на 9 юни в Галерия „Графит” от 21:45 часа.

Във всяка епоха се пораждат спекулации около Юда и неговите мотиви. Съществуването на Евангелие от Юда в античността е известно от споменаването му в труда на починалия към 200 г. Ириней Лионски „Против ересите”. В края на 70-те години на миналия век е открит текст, за който след многогодишни изследвания се доказва, че е коптски превод на споменатия от Ириней гръцки оригинал, създаден около 160-170 г. сл. Хр. Евангелието от Юда – такова, каквото го познаваме днес – дава известна информация за догматичното и христологично развитие на гностични секти повече от 100 години след смъртта на Христос. Текстът показва също така колко силно разказът за смъртта на Христос и предателството на Юда е вълнувал въображението на хората през вековете – чак до пиесата на холандската писателка Лот Векеманс „Юда”.

Изключителният й текст безпощадно разнищва склонността на човечеството да създава герои през тяхната противоположност. Йохан Симонс, една от големите фигури на съвременния театър и настоящ директор на един от най-важните германски театри „Мюнхнер Камершпиле”, го превръща в забележителна театрална инсталация.
След спектакъла публиката ще има възможност за среща с актьора Стивън Шарф в „Клуб на актьора”, Младежкия театър „Николай Бинев“.

Датите за представлението са:

София, 14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 часа. Билети на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ и онлайн на theatre.bg.

На 15 юни 2015 г. в Гьоте-институт ще се проведе кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“. Специално за нея пристига проф. Грегор Вурст, който през 2007 г. заедно с Родолфе Касер публикува превода и едно критично издание на смятаното за изгубено Евангелие от Юда. 

Модератор на срещата ще бъде Цветелина Йосифова, работните езици ще са български и немски.

Участници: Грегор Вурст (професор по църковна история и патристика, Аугсбургски университет, католическо-теологическия факултет), Йохан Симонс (режисьор), Стивън Шарф (актьор), Дорте Лена Айлерс (сп. „Театър дер цайт“), Тони Николов (портал „Култура“).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !