Започваме научен и културен обмен с Албания, Гърция и Косово

Ивайло Анев 20 май 2015 в 14:40 1531 0

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

На днешното си заседание правителството одобри три проекта за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата с Гърция, Албания и Косово, със срок на действие 2015-2017 г.

С Косово ще да бъде сключена спогодба в областта на културата, която ще определи възможностите за сътрудничество в областта на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно наследство, киното, музиката и танца. Ще бъдат регламентирани и ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство. Защитата на авторските права и предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности също са приоритети в спогодбата.

С Гърция и Албания се договарят програми за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата.

Планът на правителството е програмите да насърчават взаимното сътрудничество, контактите, обмена на информация и опит в различните сфери на образованието, науката, изкуството, културата и културния туризъм, опазването на културното наследство и спорта, реализирането на конкретни инициативи.

Предвижда се и предоставяне на стипендии за редовно обучение, следдипломна квалификация и езикови курсове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови