"Царството на славяните" на Мавро Орбини излиза на български

Владимир Йончев 30 октомври 2012 в 13:52 4024 0

Паметникът на Паисий Хилендарски
Паметникът на Паисий Хилендарски

Българското издание излиза от печат на 1 ноември 2012 г., в деня на българските будители и в годината, в която се навършват 250 години от паисиевата “История славянобългарска”.

Книгата "Царството на славяните" на Мавро Орбини ще бъде представена на 1 ноември от 16.00 часа в мраморното фоайе на Столична библиотека, съобщиха организаторите. 

Преводачи на текста от староиталиански са Симеон Тодоров и Елица Попова. Тодоров е известен преводач с изключително богат опит в превода на исторически текстове от италиански от 17 - 19 в., а Попова е млад лингвист и учен, занимаващ се със сравнително езикознание, с доказани качества и умения на преводач от романски езици.

През далечната 1601 г. в гр. Пезаро на италиански език излиза от печат книга с удивителното заглавие “Царство на славяните". В нея авторът й Мавро Орбини, католически монах от славянски произход, разказва историята на славяните в Югоизточна Европа. "Не е случаен фактът, че книгата е написана на италиански език, за да може да бъде прочетена не само от представителите на духовенството, но и от италианските аристократи и търговци", споделя  проф. Надежда Драгова.

Благодарение на Петър Първи историята на славяните е разпространена и на руски език. Тя е отнесена на Балканите, където през 1761 г. я прочита първият национален български историк – йеромонах Паисий Хилендарски. Той преписва българския раздел и когато се завръща на Атон, още на следващата година, 1762-а, завършва своята “История славянобългарска”.

Представянето на книгата "Царството на славяните" на Мавро Орбини е още един повод  да си припомним славната история на българите и да почетем делото на българските будители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови