“Търси се стар клоун” - бенефис за актьора Марин Янев

Бистра Величкова 03 април 2013 в 13:42 2675 0

"Търси се стар клоун". Снимка: Симон Варсано

Премиерният спектакъл  "Търси се стар клоун" в Народния театър е бенефис за актьора Марин Янев по случай неговата 70-годишнина. Премиерата ще бъде на 6 април на Сцена на ІV етаж от 19.30 ч.

"Търси се стар клоун" се поставя за първи път в България. Автор на пиесата е румънският поет, писател и драматург Матей Вишниек. Преводът е дело на Огнян Стамболиев. Режисьор е Ивайло Христов. Отговорник за сценографията и костюмите е Марина Янева. Музиката е на Кирил Дончев.

Самият Матей Вишниек казва за пиесата:

"Мно­го бях ха­ре­сал фил­ма на Фе­ли­ни “Кло­у­ни­те”. През ця­ло­то си дет­ство страш­но оби­чах цир­ка. И ре­ших да ра­з­ка­жа ис­то­ри­я­та на три­ма ста­ри кло­у­ни, ко­и­то тър­сят ра­бо­та. Та­ка, за ед­на го­ди­на, точ­но пре­ди да на­пус­на Ру­мъ­ния, на­пи­сах “Дреб­на ра­бо­та за стар кло­ун”. Днес ус­та­но­вя­вам, че от всич­ки­те ми пи­е­си имен­но тя има най-го­лям ус­пех. Пос­та­ве­на е в 15 стра­ни, сред ко­и­то Гер­ма­ния, Съ­е­ди­не­ни­те ща­ти, Бра­зи­лия, Ав­с­т­рия, Пол­ша, Тур­ция, Фин­лан­дия, а съ­що та­ка има и око­ло де­сет пос­та­нов­ки във Фран­ция. “Дреб­на ра­бо­та за стар кло­ун” е пи­е­са, ко­я­то съ­чи­них за соб­с­т­ве­но удо­вол­с­т­вие, за да се ха­ре­сам на се­бе си или да въз­хи­тя дру­ги­те. И ето, оказ­ва се, че тя е мо­же би един­с­т­ве­на­та, ко­я­то ос­та­ва от ця­ла ед­на епо­ха. Стру­ва ми се, че след бли­зо пет­най­сет го­ди­ни на из­пъл­не­ни и из­пъл­ня­ва­ни ми­сии има ед­на пи­е­са или мо­же би две, ко­и­то са ус­пе­ли да пре­ми­нат гра­ни­ца­та за­ед­но с мен и да се на­ло­жат. Ма­кар че то­ва бе пи­е­са, на­пи­са­на в мо­мент на умо­ра".

Актьор Марин Янев, в чиято чест се играе спектакъла, споделя как се е породила у него любовта към театъра:

„Родителите ми ме заразиха с бацила театър. Баща ми работеше в театъра като театър-майстор. Отговаряше за декорите, всичко зад завесата, без актьорите. А майка ми беше гардеробиерка на костюмите. Цялото ми детство е пропито с грим, театрален прах и мирис на декори. И досега нося аромата на театъра, онази специфична миризма, която влезе ли у теб, няма излизане..."

"Моят любим жанр е трагикомедията. Страшно го обичам и мисля, че той най-вярно отразява човешката душевност. В душата на човека живеят и двете състояние. Животът решава кое от тях ще се покаже на повърхността”, казва актьорът Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови