Тарас Шевченко и България: документална изложба

OFFNews 13 март 2014 в 19:13 4265 0

Тарас Шевченко.
Тарас Шевченко.

Научният архив на Българската академия на науките представя документална изложба, посветена на 200 години от рождението на украинския поет Тарас Шевченко.

Експозицията е придружена от издаването на специална брошура, посветена на украинеца и влиянието му върху българската интелигенция, и може да бъде видяна във фоайето на БАН.

„Вярваме, че изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на Тарас Шевченко, ще обогати представата на българите за интересния му живот и богатото му творчество. Същевременно се радваме, че тя даде възможност отново да разтворим архивите и да покажем част от творчеството и научните дирения на българските учени през различните периоди от най–новата българска история”, посочва заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов.

Изложбата е подготвена с помощта на предоставените от Националния музей „Тарас Шевченко” в Киев материали, както и с документи и фотографии, съхранявани във фондовете на учени, членове на Българската академия на науките.

Тарас Шевченко е роден на 9 март 1814 г. в с. Моринци, Киевска губерния, в семейството на крепостни селяни.

През 1838 г. получава свободата си благодарение на своя художествен и поетичен талант и на съдействието от страна на видните за времето руски художници Карл Брюлов и Алексей Венецианов.

В своето творчество младият поет осмисля съдбините на Украйна, страда за отдавна отминалите времена на великите войводи и възпява кървавите селски бунтове срещу крепостничеството.

Умира на 10 март 1861 г. в Санкт Петербург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!