Изложба с неиздадени илюстрации на Вадим Лазаркевич

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 22:50 10380 0

Една от известните илюстрации на Лазаркевич.
Една от известните илюстрации на Лазаркевич.

Изложба с неиздадени произведения на известния руски илюстратор на детски книжки, творил в България, Вадим Лазаркевич ще бъде показана в София на 18 март.

Специален фокус в нея ще бъде отношението на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.

Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от "Фауст'' на Гьоте.

Вечната тема за търсещия, неудовлетворения човек, която въвежда Гьоте чрез легендарния образ на д-р Фауст от XVI век, провокира и големия илюстратор Вадим Лазаркевич да направи множество рисунки и монотипии, които не успява да публикува приживе. Творбите са създадени около 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника.

Експозицията ще се помести в книжарница "София Прес" на ул. „Славянска“ 29 на 18 март от 18:00 часа.

Вадим Лазаркевич е роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков - Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход и традиционна кариера на артилеристи.

Лазаркевич завършва през 1913 г. Втори кадетски корпус в Петербург, но се откъсва от военната кариера на рода.

Постъпва в клас по художествена архитектура в Петербургската академия.

Блестящото начало на творческата кариера в България на художника стартира със спечелване на конкурс за илюстрации на издателство "Паскалев".

Лазаркевич има издадени над 500 книги за деца и възрастни.

Умира в София през 1963 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови