Световноизвестният Михаил Баришников на българска сцена през януари (видео)

ОFFNews Последна промяна на 30 декември 2018 в 07:57 2574 0

На 19 и 20 януари 2019 година прочутият руски и американски балетист, хореограф и актьор Михаил Николаевич Баришникков ще гостува на сцената на Софийската опера и балет с изключителната си постановка „Бродски / Баришников“.

„Този спектакъл е важен момент в моя живот - преход от балетната игра към театъра“ - споделя Баришников в редица американски списания и вестници. 

Режисьор на спектакъла е Алвис Херманис. Сценографията на представлението прилича на очарователна зимна градина, в която Баришников произнася стихове на своя приятел нобеловия лауреат Йосиф Бродски, с когото са преживели емигрантските години в САЩ. Михаил предава по уникален начин с глас и пластични движения поезията на Бродски.

Представлението ще се играе на руски език със субтитри на български и продължителността му е час и тридесет минути.

Името на Михаил Баришников се цитира заедно с това на Рудолф Нуреев и Владимир Василиев като един от най-големите балетисти в историята.

След обещаващо начало в Мариинския балет в Петербург, в края на турне в Торонто през 1974 година, Баришников остава в Канада. Отначало той е на свободна практика в много компании, а по-късно се присъединява към градския балет на Ню Йорк, за да усвои стила на Джордж Баланчин. После танцува в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител.

Оглавява много от собствените си артистични проекти и е свързан по-специално с насърчаването на модерния танц. Освен че се превръща в най-широко известния съвременен танцьор, той има и много успехи в театъра, киното и телевизията.

„За мен България е много скъпа“, казва Баришников. Сантиментът към страната ни е обясним - световната кариера на талантливия балетист стартира със спечеления златен медал на Международния балетен конкурс във Варна през 1966 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови