Стоян Зиков открива АРТ шоурум и новия си художествен цикъл ''One Year''

OFFNews 14 октомври 2021 в 12:23 1097 0

Стоян Зиков – Стъки е не просто артист, а изследовател, който проектира вдъхновенията си в своето изкуство. Картини, рисунки и скулптури са неговият художествен похват да олицетвори интересите си в областта на колонизирането на космоса, изкуствения интелект и роботизацията, биотехнологиите и генното инженерство. Десетките творби на автора вече могат да бъдат видени на живо в творческата му лаборатория „Zikov Studio&Showrooм“, където Стоян Зиков създава и представя изкуството си. На територия от повече от 300 кв.м. са разположени десетки творби от последните години, пресъздаващи процес на задаване на въпроси и предлагане на визуални теории, и най-новия му художествен цикъл – „One Year”.

„Студиото е като научно изследователски център, в който провеждам визуално-естетични и философско-теоретични експерименти, докато шоурумът е мястото, в което презентирам моята работа и я комуникирам с публика, колеги и хора с интереси в посока на моите търсения.“, описва арт пространството си Стоян Зиков.

Художествен цикъл „One Year” обединява десетки скулптури, живописни творби и стотици рисунки създадени в последната година. В творбите е преплетена емоцията на автора от заобикалящата среда и контекста на съществуването му. Част от живописните платна представляват 12-те месеца на годината, другите са индивидуални реакции на мисли и ситуации от годината. Те нямат илюстративен характер, а са плод на чиста емоция. Фигурите носят състояние на духа, без да натрапват приказлива анатомичност. Скулптурните композиции  от цикъла, въпреки своята индивидуалност и самостоятелност, съществуват създавайки конкретни взаимовръзки и кореспондират, както помежду си, така и с живописта, и рисунките. Скулптурите без излишна обемност, а изграждащи и допълващи пространството, в което са ситуирани, е тема на синтеза, който винаги е вдъхновявал автора и е имал водеща роля в изграждането на творбите му.
„Фигуративизмът е съществена реакция към контекста. Това, което ме интересува е дали човека ще остане разумното същество или ще се превърне в поредния застрашен от изчезване вид. Пластичният формалистичен подход в произведенията ми е плод на търсения, които започнаха още през 2015 година. Постепенното премахване на обемността, лишаването от бъбривостта на епидермалното с цел постигане на дълбинен душевен сондаж, чрез който да разкрия невидимата реална същност на човека.“, споделя Стоян Зиков.

Стоян Зиков е художник, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура „София диша“.
Завършва Национално училище за изящни изкуства, Скулптура в Национална художествена академия и Визуални изкуства в НБУ. Стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Още като ученик печели първите си призове в международен конкурс „Европа в училище“, МОН и в изложба към Националното училище за изящни изкуства. През 2014 г. е номиниран в престижните класация на сп. Forbes „30 под 30“ и „40 до 40“ на Дарик Радио.

Участва в седем групови изложби, а през 2017 г. е първата му самостоятелна - „Свят на ангели“ в галерия „Контраст“.
Основните теми, които вълнуват Стоян Зиков като артист и съвременен човек е как се променят условностите на човешкото съществуване спрямо три генерално променящи обстоятелствата фактора – Човекът като част от космоса и присъствието на човешката раса в космическото пространство; Роботизирането и все по-дълбокото навлизане на изкуствения интелект и състоянието на съжителство с него; Генното инженерство и напредъка на медицината.

За себе си, вдъхновението и изкуството си споделя: „Стремежът ми е да творя, създавайки нещо повече от декорация, да влагам собствените си философски възгледи, спрямо контекстуалността на новата ера за човечеството и изкуството като инструмент за ефективна и положителна възприемчивост. Дълбоко убеден, че именно изкуството може, а и търси, отговорите на екзистенциалните въпроси за ролята на човека в света, особено днес, когато технологичния прогрес е на път напълно да подмени фундамента, върху който е изградена човешката цивилизация.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!