Десет чуждестранни знаменитости, изповядващи православието

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 15:59 43214 18

Дженифър Анистън.

След вчерашната новина, че световноизвестният японски актьор Кери-Хироюки Тагава е приел православието, след като е снимал филм в Русия, сайтът "Добротолюбие" реши да ни припомни 10 известни личности, за които не сме подозирали, че също изповядват православната вяра.

Дженифър Анистън

Голямо влияние върху религиозното възпитание на знаменитата актриса оказва нейният баща Янис Анастасакис, православен християнин от гръцкия остров Крит. Дженифър често посещава църквата и внася пожертвувания в полза на Спасо-Преображенския храм, отнасящ се към Константинополската патриаршия.

Том Ханкс

Носителят на "Оскар" Том Ханкс, католик по рождение, излиза от католическата църква и приема православната вяра. Решението да се кръсти в православието е свързано с втория му брак, когато Ханкс се жени за актрисата Рита Уилсън, която е с българо-гръцки корени и е православна.

„Когато в своя живот стигате до решението, че трябва да се ожените и да създадете деца, още на този етап е важно да изясните духовното наследство на своето бъдещо семейство” – казва актьорът, добавяйки, че неговото наследство е гръцкото православие. „Аз се ожених в същата църква, в която беше кръстена моята жена. Децата ми се кръстиха в същата купел, в която и жена ми. Това прави нашето семейство една голяма част от вселенската Църква” – подчертава Том Ханкс, отбелязвайки, че си дава сметка за това „колко важно и прекрасно е да имаш възможност да ходиш на църква и да размисляш над важните въпроси, които ти задава православието, и над отговорите, които то ти предлага”.

Дейвид Геън

Вокалистът на култовата група Depeche Mode Дейвид Геън се придържа към православието, откакто свързва живота си с гъркинята Дженифър Склиас.

Джеймс Белуши

Известният комик Джеймс Белуши е православен албанец, който редовно посещава енорията на Сръбската православна църква в Лос Анджелис, но при това открито подкрепя независимостта на Косово и неотдавна е получил албанско гражданство.

Емир Кустурица

През 2005 г. режисьорът приема православието с името Неманя. Той твърди, че неговите далечни предци са били православни сърби и така неговото приемане на християнството е акт на завръщане към изворите. По думите на Емир, християнинът трябва да се стреми да направи света по-хармоничен и именно такава е целта, която Кустурица преследва в своите филми.

Джонатан Джексън

Холивудският актьор Джонатан Джексън е роден в семейство на адвентисти, но преди няколко години преминава в православието заедно със семейството си. По думите на актьора, той пожелал да бъде с онези, които не казват много думи, а отдават приоритет на молитвата.

Мюрей Абрахам

Познатият от множество сериали актьор Мюрей Абрахам също изповядва православието. Православни са били бащата и дядото на актьора. Последният, между другото, бил известен певец в Сирия.

Боб Марли

Легендарният Боб Марли година преди смъртта си, на 4 май 1980 г., се кръщава в Етиопската православна църква в Кингстън и приема името Берхане Селасие (на ахмарски език – Светлина на Света Троица).

Крисчън Бейл

Както твърдят редица източници, Крисчън Бейл приема православието преди десет години, след женитбата си със Сандра Блажич, която е родом от Сърбия.

Макс Кавалера

Легендарният бразилски музикант, основател на групите Sepultura, Nailbomb, Soulfly и Cavalera Conspiracy бил кръстен във Ватикана на 9-годишна възраст. В интервю от 2009 г. той признава, че вярва в Бога, въпреки че не е правоверен католик. По негово мнение, „по-истинска” е православната църква, а самият той се интересува от Сръбската, Руската и Гръцката православни църкви. Жената на Макс - Глория, и техните деца са православни; Глория има руски корени, а нейната баба е напуснала Русия след комунистическата революция. По-късно става известно, че музикантът окончателно се е определил и е приел православието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 00:09

Да не забравяме никогаж: ИМА ПРАВОСЛАВИЕ У НАС, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ — НЯМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД.

митрополит Климент Търновски (Васил Друмев)

01.12 2015 в 23:54

Ако не се лъжа, тук май виждам част от пропагандата на една от последните секти в България, така наречената "Тракийска църква".
Ето малко информация за тази секта:
Внимание, ерес! Или сектата на Гайд:
http://otrudeni.blog.bg/drugi/2011/12/19/vnimanie-eres-trakiiska-cyrkva-ili-sektata-na-gaid.869158
Тракийската църква трупа пари и имоти от вярващи:
http://silnikol.blogspot.bg/2009/08/blog-post_23.html
(Непълен) списък на лидерите в ню-ейдж сектата “Тракийска църква – ложа Гайдарски”, подредени по сан и влияние:
www.lozata.net/images/newspaper/liderite_na_sektata_gaydarski.doc
Още инфо за сектата:
http://infocultbg.org/index.php/2008-12-05-23-10-12/76--1

23.11 2015 в 10:15

Бориславе, истината и точно обратната на твоите думи. Траките,наричани след 3-ти век българи, са първохристияните в Европа. От трети до края на 6-ти век, Римската империя е под трако-българска доминация. Константин Велики е мизиец,Галерий е от Сердика, Юстиниан(ПетърСабазий) Велики също, той основава за земите на балканския полуостров Първа Юстиниана, Архиепископия, незавизима и от Константинопол и от Рим!Българите са най-силния народ в империята. "Православието", като църковна организация, възниква през 381г., като инструмент за избутването на трако-българите от властта. След 200г. успяват и разрушават над 900 първохристиянски наши църкви, изгарят книгите на български, обявяват ни за еретици и варвари, езика ни също.Фалшифицират църковната история. Гоненията срещу българите са причина, свободните трако-българи, живеещи "оттатък Дунаваот преди 515г.", начело с княз Аспарух, да отделят българските земи от империята.

20.11 2015 в 13:57

Сайт Добротолюбие, хи-хи! Списван от тийнейджъри, които хал хабер си нямат от Православие. Боб Марли е копт, не е православен, ама това да им беше грешката на децата, с мед да ги намажеш.

18.11 2015 в 13:13

Православието, това е апостолското християнство от първите векове. Чисто, непроменено, истинско. Не ми е много приятно да говоря срещу другите конфесии, но не мога и да мълча...
До 1054 г. не съществува католическа църква, има само една Христова Църква. През 1054 г. една от поместните църкви, а именно римската се отделя от Православната Църква и внезапно решава че тя трябва да бъде първенец сред християните. Оттогава католическата църква се намира в ерес и разкол. Малко по-късно, вследствие от множеството еретически схващания на папизма, от католиците се отделят протестантите с идеята да "реформират" католиците, като не постигат друго, освен хаос. Борейки се срещу папизма, протестантите на практика превръщат всеки протестант в папа. Борейки се срещу Преданието, всъщност всеки от протестантите създава свое предание, тълкувайки Светото Писание както му е удобно и изгодно, а това може да бъде много опасно. Резултатът днес е хаос и съществуващи хиляди протестантски деноминации, каращи се непрекъснато помежду си и с целия останал свят и сами по себе си доказващи че нещата при тях очевидно не са наред.
Не е случайно, че много протестанти, търсещи автентичното християнство от първите векове приемат Православието, защото то е именно това.
Отново ще спомена книгата на бившия протестантски пастор Питър Гилкуист "Да станеш Православен" която може да бъде много полезна на протестантите, а и на всички, търсещи истината.

18.11 2015 в 08:41

За съжаление Православието е пропито от ненужни на никого традиции и ритуали нямащи нищо общо с ранната Христова църква..Протестанството и Евангелизма е най-изчистено от такава фалшива религиозност.....много хора се водят православни, а дори не са отваряли Библия....абсурдно е в праволсавните църкви все още да се чете Словото на Старобългарски..Апостолите дават пример как още след като приемат Святият Дух започват да говорят на познати на хората езици за да е разбираемо Словото...докато православието е в такова нелепо състояние..нищо добро не го чака..

18.11 2015 в 01:45

Има само една истинна, апостолска, новозаветна, съборна църква, пазеща християнството непроменено така, както го е предал Господ Иисус Христос на апостолите и това е Православната Църква. Всеки може да провери това сам, а оттук нататък в какво вярва човек и дали изобщо вярва, е въпрос на личен избор. Една интригуваща отправна точка е книгата "Да станеш православен" на бившия протестантски пастор Питър Гилкуист - има я безплатна на няколко места в нета. Много интересна е и историята на отец Серафим Роуз, американец, който от пълен атеист, изследващ философия, източни учения и други, става един от големите Православни мислители и автори на 20 в.
ПП. Преди години и аз бях атеист.

17.11 2015 в 22:58

Няма никакво значение кой в какъв Бог вярва и кой с какви знаци пише!Има значение какво носи в сърцето и душата си!Ние ще те убием за това,че си различен от нас ,пък след това ще разрешим да те погребат по твоята вяра не е моята политика!!!!

17.11 2015 в 20:37

Петър Влахов, последователите на комунизма или на евгениката са силно религиозни хора - вярват в две религии маскирани като идеологии - болшевизъм и нацизъм! ... "свети" Константин-Кирил Философ е преписал 90% от графичните знаци на азбуката на Месроп. Прочее, някой днес да пише или НЯКОГА(някой да е писал, създал нещо значимо за световната цивилизация на азбуката "създадена" от Константин-Кирил? Голяма част от т.нар. "славянски" свят пише на новогръцка азбука с няколко добавени или леко преобразени букви! Турците от Кемал Ататюрк насам пишат на латиница - това не ги е затрило като култура, етнос, нация и т.н. Същото важи и за Виетнам! Латинска Америка да не би да пише с азбуката на инките?!?!? Или на маите?!?!? Стига фалшиви легенди и говняни релгии!!!

17.11 2015 в 19:18

То ест, уточнителю, свети Константин-Кирил Философ, създал българската писменност и литература, е дивак? Интересно, интересно.

А как да наречем последователите на атеистичните учения на комунизма или на евгениката?